Szerdán jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, hogy közös munkára kérte fel Karácsony Gergelyt. A közös pont a Nyugati pályaudvar felújítása. 36 világhírű építésziroda jelentkezett a feladatra, a győztes kiválasztását egy zsűri dönti el, ebbe hívták meg a főpolgármester mellett az 5. 6. és a 13. kerület polgármesterét is.

Sokan felfigyeltek Budapestre

Óriási az érdeklődés a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton. A zsűrinek nehéz dolga lesz: 36, köztük több világhírű építésziroda jelentkezett a feladatra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több kontinensről érdeklődnek

Több kontinensről: Ázsiából, Amerikából és Európából is jelentkeztek. Japántól kezdve Spanyolországon, Litvánián, Svédországon, Hollandián és Franciaországon át egészen Nagy-Britanniáig jönnek a pályázók. 15 magyar iroda is rajthoz áll önállóan vagy külföldi építészirodákkal közösen.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A világsztárok terepe lehet a főváros

„A világsztár építészek kevés pályázaton indulnak, mert nincsenek rászorulva. Ha részt is vesznek, azt döntően észak-amerikai, ázsiai vagy nyugat-európai projektek kapcsán teszik. De Budapest van annyira érdekes és titokzatos hely, hogy egy komoly kihívásra a legnagyobbak is felfigyeljenek.” – írja közösségi oldalán Fürjes Balázs.

Ezt a területet alakítják át

Forrás: BFK

Élvonalbeli építészirodák jönnének Pestre

Az elmúlt 15 évben Európa nagy történelmi vasútállomásainak megújítását megtervező irodák szinte mind indulnak. A jelentkezők egy része olyan futó nagy európai, brit és ausztrál metró- és vasútfejlesztési projektekben is érintett, mint a Grand Paris Express (a metróhálózat kiterjesztése a francia főváros tágabb környékére), a Crossrail Londonban és környékén vagy a sydney-i metró új állomásainak tervezése.

Bécs és London után Budapesten dolgoznának

Referenciáik között ott az új bécsi, amszterdami, zürichi vagy éppen a rotterdami főpályaudvar. És London megújult ikonikus vasútállomásai is: a King’s Cross, a St. Pancras vagy éppen a London Bridge. Fontos, olvasd el: Teljesen átépítik a Nyugati környékét – Vége a szutykos aluljáróknak, lebontanák az autós felüljárót, nagyon más lesz minden

Múlt és jövő

A fejlesztés eredményeként a Nyugati lesz a magyar főpályaudvar, ahol majd randevút ad egymásnak a múlt és a jövő. A pályaudvar 1877-ben átadott, impozáns, történeti csarnoka Gustave Eiffel tervezőirodájának munkája. Acélszerkezete már a 19. század végén is igazi építészeti bravúrnak számított. „A jövő pedig az a 21. századi, korszerű vasúti mélyállomás, amit a csarnok alatt építünk, a Városligetig tervezett zöldfolyosó és a pályaudvar épülete mellett születő vadonatúj városrész.” – írja az államtitkár.

12 mérnöki konzorcium adhat be pályázatot

A 36 jelentkező építésziroda és mérnöki konzorcium közül a szakmai előszűrés alapján 12 iroda adhat majd be részletes pályázatot a Nyugati és környezete megújítására jövő márciusig. „Megtiszteltetés, hogy a pályázatokat elbíráló zsűri elnöke lehetek, Vitézy Dávid a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója pedig alelnökként segíti a munkámat.” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Együttműködés kormány és főváros között

Az államtitkár hozzátette: „A mindenkori nemzeti kormánynak és a fővárosi vezetésnek a budapestiek érdekében kutyakötelessége az együttműködés. Ezért most is felkértem Karácsony Gergely baloldali főpolgármestert, Tóth József 13. kerületi szocialista polgármestert, Soproni Tamás 6. kerületi momentumos polgármestert és Szentgyörgyvölgyi Péter 5. kerületi kormánypárti polgármestert, hogy alpolgármestereik vagy főépítészeik teljes jogú, szavazati joggal bíró zsűritagként vegyenek részt a tervek elbírálásában.

A mérnökök sem maradnak ki

A bírálóbizottságnak természetesen tagjai az érintett szakmai szervezetek: a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara delegáltjai is.” – fogalmazott az államtitkár.

Értékes terület

A Nyugati pályaudvar a belváros egyik legértékesebb része, kiterjedt vasúti üzemi területekkel. Megújításával 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel és nyerhet teljesen új funkciót Budapest szívében. Új közpark, minőségi zöldterületek, kultúra, sport, középületek kaphatnak helyet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: BFK/Nyitrai Dávid