Zenei beavató intézményként koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a közönséget vasárnaptól a Magyar Zene Háza, melynek programjaira már több ezren foglaltak jegyet elővételben – mondta el a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A szükség

Baán László a Magyar Zene Háza ötletének születésére visszatekintve elmondta, noha a zene a legelismertebb magyar művészeti ág szerte a világban, mégsem volt Magyarországon sehol egy átfogó zenetörténeti kiállítás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Három az egyben

“Olyan komplex intézmény jött létre, ahol nemcsak egy állandó zenetörténeti kiállítás, hanem időszaki tárlatok és egy különleges hangdóm is helyet kapott, emellett pedig otthont ad koncerteknek és számos zenei beavató programnak, valamint zenepedagógiai foglalkozásnak is” – tekintett vissza a munkálatokra. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Pályázat

A több mint száz anonim pályázat közül a nemzetközi zsűri egy olyan világnagyság, Fudzsimoto Szu terveit választotta, aki egy zseniális épületet álmodott meg, pontosan a kívánt funkciókra – emlékeztetett.

A japán mester inspirációja

Fudzsimoto Szút a kultúrának és a zöldfelületeknek a Ligetre történetileg jellemző egysége inspirálta, és pályaművében sikerült is világszínvonalon megvalósítania, hogy természet és épület gyakorlatilag egybeolvadjon: a zenei intézményekben szokatlan üvegfalak vizuálisan kinyitják a házat a park felé, és ez fordítva is igaz. Ráadásul az épület legmagasabb pontja is a lombkoronaszint alatt marad, tavasztól őszig szinte el is tűnik a fák ölelésében – hangsúlyozta Baán László.

Orbán Viktor érkezik

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök számára kedves dallamot posztolt a megnyitóról

Vasárnap nyílik

Vasárnaptól a ház a nagyközönség előtt is megnyitja a kapuit, így bárki bejárhatja különleges tereit és az állandó kiállítást. Az első napokban zeneakadémisták ingyenes koncertjei hallhatók, majd beindul és fokozatosan egyre sűrűsödik a koncertprogram, amely mellett zenei témájú előadások, workshopok, zenepedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket.

Rolling Stones

Áprilisban nyílik meg az egyedülálló kreatív hangtér, amely egyfajta “zenei csodák palotájaként” ad különleges élményeket, majd ősszel mutatják be az első időszaki kiállítást, amely a rendszerváltás előtti évtizedek magyar könnyűzenéjének történetét idézi fel. Később lesznek nemzetközi témák is, tárgyalnak például egy Rolling Stones-kiállításról is.

Tavasszal parkrendezés

Tavaszra befejeződik a rövidesen megnyíló Néprajzi Múzeum körüli parkrendezés, valamint a városligeti promenád itteni szakasza és a múzeum tetőkertje is elkészül, így a Liget újabb területei telhetnek meg élettel – mondta el Baán László.

Ez is érdekelheti

Karácsony fanyalog

Így a kultúra napján különösen fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy ennek az épületnek a létrejötte nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt – írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester kivágott fákat emleget.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd