Hétköznap ugyanakkor továbbra is ingyenes marad, a kerületi lakosok kedvezményt kapnak. A helyi vezetés alighanem az autósok hétvégi áradatának szeretne ilyen módon valamiféle gátat szabni.

Hétvégén nem lesz ingyenes

Fizetős lesz január 21-től hétvégén és munkaszüneti napokon a Normafánál az Eötvös út és a Hegyhát út találkozásánál induló aszfaltos parkoló – tudatta a 12. kerületi önkormányzat pénteken. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Erről a parkolóról van szó

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nincs kivétel

A hegyvidek.hu oldalon megjelent közlemény szerint ezeken a napokon reggel nyolc és este nyolc óra között a parkolási díj óránként 440 forint lesz. A parkolóban történő várakozásért a zöld rendszámmal rendelkező gépkocsik, valamint a motorkerékpárok után is fizetni kell.

A kerületi lakosoknak kedvezmény jár

A mozgáskorlátozottak által vezetett és az őket szállító járművekre kiadott, érvényes parkolási igazolvány jogos és szabályos használata esetén a parkolás ingyenes. A 12. kerületben állandó bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők részére – 3500 kilogrammnál kisebb össztömegű gépjármű esetén – a Hegyvidéki Önkormányzat 50 százalékos kedvezményt biztosít. A fenti fizetőidőszakon kívül a várakozás ingyenes a parkoló területén.

Új parkolási rendszer

Az önkormányzatok egyre több helyen teszik fizetőssé a várakozást. A legutolsó ilyen bővítés tavaly szeptemberben volt, amelyről mi is részletesen beszámoltunk. Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelentek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit.

Gyorsabb parkolóhelycsere

Az új, egységes parkolási rendszerhez illeszkedő parkolási díjak, valamint a három órás időtartam-korlátozás kiterjesztése a közterületi parkolóhelyek gyorsabb cserélődését ösztönzik. Ezzel elérhető, hogy az utcai parkolóhelyek elsősorban a gyors, rövid időtartamú parkolási igényeket szolgálják, ezzel javítva ezeknek a parkolóhelyeknek a hatékonyságát – írja közleményében a Városháza.

Bécsben is szigorítottak

A szomszédos Bécsben tavaly márciusban vezették be, hogy szinte az egész városban fizetni kell a parkolásért. Budapesthez hasonlóan automatából és mobiltelefonnal lehet jegyet venni. Bécsben maximum két óra hosszan lehet egyszerre, egy helyen parkolni az utcán.

Fél óra 440 forint

A bécsi belváros kereskedelmi utcáiban, úgynevezett rövid parkolási zónákat vezettek be, itt maximum 30 percet lehet állni és már az első perctől fizetni kell. 30 perc ,1, euró, vagyis nagyjából 440 forintba kerül.

Ki,- és bepakoló jegyek

Bécsben a parkoló jegyeket fél, egy, másfél és kétórás kiszerelésben árulják, és hogy ne legyen megtévesztő, mindegyiket más-más színnel is ellátták. A cédulákat értelemszerűen kitöltve, jól látható és leolvasható helyen, például a kocsi szélvédőjénél, kell hagyni.

Negyed órás jegy

Pár perces várakozás esetére jó, ha van lila cédula kéznél. Ezek 15 perces megállásra, ki-bepakolásra érvényesek, és ingyen adják a trafikokban, csak kérni kell. Pár perces várakozás esetére jó, ha van lila cédula kéznél. Ezek 15 perces megállásra, ki-bepakolásra érvényesek, és ingyen adják a trafikokban, csak kérni kell. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.)