Nagyon rossz hírt kaptak a Szputnyik vakcinával oltottak, ugyanis sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem pedig az európai gyógyszerfelügyelet (EMA) nem adja meg az orosz vakcina ideiglenes forgalomba hozatali engedélyét. Ennek oka, hogy a gyártó nem tudja száz százalékban teljesíteni a szükséges feltételeket.

Felfüggesztették az eljárást

Mindettől a Moscow Times számolt be, amit a napi.hu szemlézett, mint írják: a WHO felfüggesztette az orosz Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V engedélyezési eljárást, egészen addig, amíg a szervezet szakértői nem tesznek egy újabb látogatást a vakcinát gyártó orosz üzemekben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt mondja a WHO egyik vezetje

Az ügy kapcsán Jarbas Barbosa, a WHO egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy csak addig állították le a folyamatot, amíg az oroszok nem küszöbölik ki a gyártási hibákat.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Május óta vizsgálódnak

A WHO szakemberei egyébként már május óta vizsgálódnak az oroszoknál, akkor úgy tájékoztatták a közvéleményt, hogy a Szputnyik gyártása során felmerült: nem tartják ne száz százalékig vonatkozó protokollt. Barbosa továbbá arról is beszélt, hogy a fejlesztő elmulasztotta, hogy az egyik vidéki gyártóval megállapodjon a készítmény legjobb előállítási módszereinek alkalmazásáról.

Kapcsolódó:

A protokoll megsértése

Vagyis mindez azt is jelenti, hogy az oroszok több ponton is megsértették a protokollt, a WHO pedig most azt várja, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, melyek garantálják, hogy az üzemben nem szennyeződik a vakcina.

Ezt mondják az oroszok

A Ufa városában lévő üzem vezetői egyébként azt mondják, hogy már orvosolták ezeket a problémákat, ezzel szemben a Moscow Timesnak nyilatkozó független szakértők szerint továbbra fennáll az oltás szennyeződésének veszélye.

Az EMA problémája

Ami pedig az EMA-t illeti, nos a szervezetnél már február óta folyik az ideiglenes engedélyezési eljárás, de a szervezet még mindig várja a hiányzó adatokat az oroszoktól, amik alapján döntést tudnának hozni.

Gond a szputnyikosoknak

Az, hogy pontosan milyen információkról van szó, nem tudni, de annyi biztos, hogy ezek hiányában továbbra sem kap veszélyhelyzeti felhasználási engedélyt az uniós szervtől az orosz vakcina. Mindez pedig súlyos gondot okozhat annak a rengeteg embernek, akiket a Szputnyik V-vel oltottak be a koronavírus ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szputnyik V – Forrás: MTI/Balázs Attila