Hibásan mérlegelt a mentésirányító szerda délelőtt egy segélyhívás fogadásakor, ezt állapította meg a mentők belső vizsgálata – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál korábban már jelezte, hogy vizsgákat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében.

Mindent elemeztek, mindenkit meghallgattak

Az Országos Mentőszolgálat pénteki közleményében azt írta: minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak egy, a mentőkhöz szerda délelőtt érkezett segélyhívás fogadása kapcsán. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást, és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rosszul döntött a mentésirányító

A vizsgálat megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Riasztó tünetek

A mentőszolgálat közleményében kitért arra, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

A súlyosabb lehetőség az irányadó

Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Fentieket alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul.

Elmarasztalják a felelőst

A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti – áll a közleményben.

Stabil az állapota

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy szerdán rosszul lett Gálvölgyi János. Hozzátartozói mentőt hívtak, de végül inkább maguk vitték kórházba a 74 éves színészt, aki a Semmelweis Egyetem Klinikájára került, ahol lélegeztetőgépre kapcsolták. Lánya arról számolt be, hogy hiába hívtak mentőt, a riasztás után fél órával még nem indult el a kocsi, ezért inkább maguk vitték kórházba a színészt.

Nagyon rosszul volt

„9 óra 40-kor hívott a nővérem mentőautót az édesapánkhoz, aki nagyon rosszul volt. A mentőket felhívta és mondta, hogy nem kap rendesen levegőt és félrebeszél” – magyarázta az RTL-nek Gálvölgyi János kisebbik lánya. Gálvölgyi Dóra ekkor azonnal kocsiba ült, fél óra alatt a szülei házához ért, a mentők azonban ekkor még nem voltak ott.

Stabil az állapota

A család csütörtökön közleményt adott ki a 74 éves színész állapotáról. Eszerint az állapota stabil, de a közeljövőben tervezett előadásait lemondja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gálvölgyi János – Forrás: Youtube.com