Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon Budakalász vezetése szakértők bevonásával vizsgálja a Lupa-tó eladását, mert szerintük nem biztos, hogy minden rendben történt. A tavat megvásároló Gerendai Károly most megszólalt. Szerinte az eladás legnagyobb nyertesei a Budakalászon élő emberek, neki pedig rosszul esik az, ami most történik.

Vizsgálatot indított az önkormányzat

Budakalász polgármestere, Göbl Richárd és csapata sorra vizsgálja ki azokat az ügyeket, amelyekkel a korábbi fideszes polgármester, Rogán László idején szerintük valami nem stimmelt. Több esetben már feljelentés is történt. Most a Lupa-tó 2017-es eladására került sor, amely szintén a 2019-ben leváltott polgármester vezette korábbi képviselő-testülethez kapcsolódott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

136 millió helyett 118 millió részletekben

Budakalászon arról beszélnek, hogy egy állítólagos 136 milliós ajánlat helyett végül részletekben fizetett 118 millióért kelt el a tó budakalászi része. A város hivatalos oldalán pedig nyilvánosságra hozták, hogy a strand, a Lupa Beach működésével a vállalkozó 2020-ban már közel 600 millió forint árbevételt ért el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Közösségi tulajdon eladása

Az önkormányzat szerint a vizsgálatnak az a célja, hogy feltárják a közösségi tulajdon eladásánál tapasztalt visszásságokat. „Ha szükséges, ezt az igazságügyi ingatlanszakértői anyagot is továbbítani fogjuk az illetékes hatóságnak, a nyomozás onnantól az ő feladatuk” – fogalmazott az önkormányzat munkatársa.

Rosszul esik Gerendainak

Most megszólalt a Lupa Beach-et üzemeltető cég tulajdonosa, Gerendai Károly. „A félreértések elkerülése végett: nekem most sem a vizsgálattal vagy a szakértői értékbecsléssel van bajom, hiszen az végre tisztázhat minket az alaptalan vádaskodás alól, hanem az üggyel kapcsolatos félrevezető és csúsztatásokkal teli tájékoztatás zavar. Nem tagadom, kifejezetten rosszul esik, hogy a kezdetek óta egyesek úgy állítják be ezt az ügyet, hogy ezáltal a gyanú árnyéka vetülhessen rám” – mondta a Napi.hu oldalnak Gerendai Károly.

Nyílt pályázat volt

Az üzletember hozzátette: „Fontos tisztázni, hogy mi csak a teljes terület kb. egyötödét vettük az önkormányzattól, ráadásul egy nyílt pályázaton, ahol mi voltunk az egyetlen jelentkezők. Az árat a testület határozta meg, tudtommal piaci értékbecslés alapján, amiben még azt az értékcsökkentő tényezőt sem vették figyelembe, hogy a kizárólagos vízhasználati jog is a többségi tulajdonosé, az Óbuda Zrt.-é volt, ami nélkül az önkormányzati tórésszel önmagában nem mentünk volna semmire.

Sokat kellett még költeni rá

Ha tényleg alacsony lett volna az ár, szerintem biztos lett volna más is, akinek felkelti az érdeklődését ez a lehetőség, de itt csak egy meredek vízparti rézsűt és mintegy 20 hektárnyi vízfelületet kínáltak fel eladásra, amelynek a használhatóságához további jelentős beruházásokra volt szükség. Az Óbuda Zrt.-től szintén megvásároltuk a tó teljes területének a maradék 80 százalékát, akik persze ugyanúgy szakértői értékbecslés alapján határozták meg a vételárat. Ők a magánvagyonukat értékesítették, így biztos nem lehettek érdekeltek az olcsó eladásban, de annak ellenére, hogy a kizárólagos vízhasználati jog is az ő részükhöz tartozott, mégsem volt magasabb az általuk megállapított ár az ő vízterületeikre” – tette hozzá Gerendai, aki így folytatta:

Életveszélyes volt

„Szerintem még jól emlékezhet minden környékbeli rá, milyen volt a helyzet mielőtt megvásároltuk az önkormányzati területet. Életveszélyes és tilos volt a tóban úszkálni, mégis főként fürdőzésre használták a bányatelek ezen részét, ahol emellett sajnos az autó mosástól az illegális szemétlerakásig rendszeres környezetkárosítás is zajlott.

Semmit sem költött rá az önkormányzat

Az autók például szanaszét parkoltak a szántóföldön, miközben a tulajdonos önkormányzatnak még arra sem volt pénze, hogy legalább kukákat tegyen ki, vagy időnként kitakarítson a tilosban járók után, nemhogy vízimentőt fizessen, vagy csatornát építsen és mosdókat, öltözőket állítson fel. Ehhez képest, mi a saját pénzünkből kiépítettük a szükséges infrastruktúrát, valamint egy színvonalas strandot alakítottunk ki egy bezárt sóderbányából, amely az addig a tulajdonosainak csak nyűgöt és költséget okozott.

A budakalásziak nyertek a biznisszel

Szerintem ha van igazi nyertese ennek az ügynek, azok a budakalásziak, hiszen nemcsak egy jelentős összeghez jutott a város, az addig csak veszteséget okozó, abban a formában használhatatlan telkéért, de innentől sem a kialakítás, sem az üzemeltetés költségeit nem a helyieknek kellett állniuk, mégis hozzájutottak egy országos hírű és kiemelkedő minőségű strand és szabadidő centrumhoz, amit ráadásul jelentős kedvezményekkel vehetnek igénybe a környékbeli lakosok.

Sokat költöttek rá

Az elmúlt években több milliárd forintnyi fejlesztés történt a területen, hogy a Lupa-tó méltó legyen a Budapest tengerpartja szlogenre, ahogyan hirdetjük. Szerencsére egyre többen látogatják a komplexumot, így nőnek a bevételeink is, de ez sajnos még nem jelenti azt, hogy kaszálnánk. Azzal, hogy csak a bevételeinket kommunikálják, félrevezetik az embereket, hiszen a működtetés jelentős kiadásokkal is jár.

20 milliót keretek a legjobb évben

Az eddigi legjobb évben az üzleti eredményünk még így is csak 20 millió forint körül volt, amiből egy nagyon gyenge kamat sem jön ki a befektetett összegre. Ezek után talán érthető, hogy miért érzem bántónak, amikor úgy próbálják meg beállítani, mintha ezzel a terület megvásárlásával megkárosítottuk volna a budakalásziakat.” – mondta Gerendai Károly, aki egyébként a budakalásziakanak féláron biztosítja a belépést a Lupa Beachre.

Gerendai Károly, a milliárdos üzletember

Gerendai Károly Gyermekkorában Gödöllőn élt, majd miután szülei elváltak, 10 éves korában mérnök édesapja újra nősült és visszaköltöztek Budapestre. Pályafutását plakátragasztóként kezdte, aztán különböző együtteseket menedzselt. 1993-ban hozta létre a Sziget Fesztivált, melyről többször azt nyilatkozta, hogy veszteséges, aztán 2017-ben állítólag 13 milliárd forintért adta el a részesedését. Azóta éttermeket működtet, tulajdonosa többek közt a Budapest Parknak és a Lupa Beachnek. Nős, három gyermek édesapja. Bár diplomát sosem szerzett, mégis a legelismertebb kulturális, turisztikai és gasztronómiai szakemberek között tartják számon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gerendai Károly – Forrás: Jegy.hu