Karácsony Gergely főpolgármester kedden 17 óra után jelentette be, hogy az összes fővárosi frakcióval egyeztetve arra jutottak, Rudolf Pétert bízzák meg a Vígszínház vezetésével. Az eddigi igazgató, Eszenyi Enikő egy hete mondott le, mert szinte az egész társulat fellázadt ellene.

A főpolgármester a közösségi oldalán a következő közlemény jelent meg: „A Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig Rudolf Pétert bízom meg a Vígszínház vezetésével.

A Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Hogy így alakult – és jó, hogy így alakult -, az a jövőre nézve is kijelöli, milyen normák tiszteletben tartása lett elemi kötelessége minden színházi vezetőnek. Miként mostantól bármely társulat minden tagja számára lehetőségnél több, hogy azonnal felemelje hangját, ha bárki ezeket megsérti. Ezzel együtt is Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját meg kell köszönnünk.

A közönségnek és a társulatnak pedig tartozunk azzal, hogy a város legnagyobb színházát nem hagyjuk bizonytalanságban ezekben a nehéz hetekben. A hosszú hónapokra elnyúló újabb pályázat helyett ezért tartom a legjobb döntésnek Rudolf Péter másfél évig tartó megbízását, aki első körben a szakmai bizottság többségének a bizalmát ugyan nem kapta meg, de a társulatét igen.

Most az a legfontosabb, hogy béke legyen a Vígszínházban. Elismerést érdemel, hogy Rudolf Péter vállalta a botrányok és a járványveszély által duplán sújtott színház vezetését – írja a főplgármester.

Nagy harc volt a Vígszínházért

A Vígszínházra pályázó három jelölt – BPK-montázs

Ahogy azt megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon eredetileg Eszenyi Enikő, Rudolf Péter és Csányi János nyújtotta be a pályázatát a Vígszínház igazgatói posztjára. Nagy a harc indult meg, a Vígért. Eszenyinek az elmúlt hetekben többen alaposan nekimentek, neves színművészek kifogásolták a vezetési stílusát. A Színházművészeti Bizottság Eszenyit javasolta ismét igazgatónak. Az ő szavazásukon Eszenyi Enikő 6 igen és 3 nem, Rudolf Péter pedig 4 igen és 3 nem szavazatot kapott, az ő esetében ketten tartózkodtak. Csányi János nem kapott voksot.

Március 19-én Eszenyi lemondott és pályázatát is visszavonta, miután a Vígszínház szinte teljes társulata fellázadt ellene és erőszakos vezetéssel, hisztirohamokkal, verbális erőszakkal vádolták. Innentől kezdve csak idő kérdése volt, hogy mikor jelentik be Rudolf Péter érkezését a Vígbe.

Kiemelt kép: Rudolf Péter – Forrás: Youtube/MTVA