Rusvai Miklós az ATV Híradójában beszélt a koronavírus új variánsáról, az omikronról, melyről úgy vélekedett: “Az volna az ideális, ha az új variánsról kiderülne, fertőzőképesebb, de nem okoz, csak kisebb megbetegedést.”

Megszelídült?

„Az lenne a jó hír, ha kiderülne, hogy a vírus terjedőképesebb, mint a korábbi változatok, viszont a megbetegítőképessége jóval alatta marad az eddigi változatoknak” – fogalmazta meg az ATV Híradónak Rusvai doktor, a virológus továbbá azt is hozzátette, hogy a lekedvezőbb forgatókönyv azt is jelentené, hogy a vírus megszelídült, mint a korábbi négy emberi koronavírus, amik mostanra már csak náthát okoznak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyájimmunitás

A szakember arról is beszélt, hogy minden virológus azt szeretné, ha ennek következtében gyorsabban kialakulna a nyájimmunitás. „És, ha az így kialakuló védettség a korábbi változatok ellen is és az új változat ellen is védelmet szolgáltat, akkor mondhatjuk azt, hogy ez számunkra kedvező változás lenne az Omikron esetében” – mondta.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Klinikai adatok

Azonban, hogy a omikron megbetegítő képessége, hogyan változott, azt egyelőre nem lehet tudni, ugyanis az eddigi klinikai adatok Dél-Afrikából származnak, ahol más a lakosság összetétele, mint Európában.

Eddig nem okozott súlyos károsodást

„Többnyire fiatal, egészséges szervezetekben okozott eddig fertőzést a vírus és úgy tűnik, hogy bennük súlyos károsodást nem idézett elő” – mondta Rusvai. Különbség az is, hogy Európában korosabb és számos társbetegséggel sújtott korosztályok vannak, akik esetleg jobban megszenvedhetik majd a vírusfertőzést.

5-11 évesek oltása

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt keddig kell összegyűjteniük a gyermekorvosoknak azokat az 5-11 év közötti jelentkezőket, akiknek szülei be kívánják oltatni gyermekeiket koronavírus ellen. A kiskorúakat Pfizer vakcinával oltják.

December 14-én érkezik a vakcina

Az 5-11 éves korosztály COVID elleni oltóanyaga várhatóan december 14-én, a tervezettnél egy héttel korábban megérkezik az országba. December 8-tól már a szülőknek is lesz lehetősége online regisztrálni gyermeküket oltópontra. 

A rendelőkben is lehet jelentkezni

Azon jelentkezők számát, akik a gyerekorvosi rendelőkben kívánják beoltatni gyermekeiket, a házi gyermekorvosoknak keddig kell összegyűjteni. A határidő betartása pedig azért fontos, mert a beérkező oltásokat az előzetes igényfelmérés alapján fogják szétosztani – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Pfizerrel oltanak

Az oltás első napjaiban csak azoknak a gyermekeknek tudnak Pfizet oltóanyagot biztosítani, akiknek a szülei december 7-ig igényelték azt.

Ezek a dokumentumokat kell vinni

Az oltás napján a gyermek tajkártyáját, egy a személyazonosságát igazoló dokumentumot, a szülői hozzájáruló nyilatkozatot, valamint az esetleges betegségekről szóló nyilatkozatot kell magukkal vinni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

További részletek ebben a cikkünkben:

Kiemelt kép: Rusvai Miklós – Forrás: HírTV