Elmérgesedett a helyzet a Ryanair és a kormány között, miután a lépgitársaság áthárította a extraprofitadót az utasokra. A gazdaságfejlesztési miniszter fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezett a céggel szemben, ezen kívül a jegyárképzését is megvizsgálja.

Ryanair bejelentése

A Ryanair csütörtökön közölte az utasaival, hogy visszamenőleg mindenkire ráterhel még 3900 forintot, azaz 10 eurót, mert utasonként ennyi a kormány által bevezetett extraprofitadó. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban annyit reagált a légitársaság lépésére, hogy a kormány nem mulya. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszólalt a miniszter

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter péntek délelőtt közleményében azt írta, hogy a kormány számára elfogadhatatlan a Ryanair tisztességtelen jegyárusítási gyakorlata.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Minden esetet kivizsgál

„A kormány a magyar családok védelme érdekében extraprofit-különadók kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is. A kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók tovább hárítását a lakosságra. A Kormány előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel” – írta a miniszter.

Utólag is levonják a pénzt

A miniszter szerint a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Szerintük különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát.

Vizsgálatot indított

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését kezdeményezte annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

A jegyárképzést is vizsgálják

A miniszter kezdeményezte azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ryanair gép a Liszt Ferenc Repülőtéren – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu