Az utasokkal fizetteti ki a kormány által kivetett különadót a Ryanair. A BudaPestkörnyéke.hu ismerősei között is vannak olyanok, akik már posztolták is az erről szóló tájékoztatót. A kormány azt ígérte, hogy ezeket az adókat nem az emberek fizetik meg.

Nem a cég

Egyre többen posztolják, hogy a Ryanair átterheli az utasokra a kormány által kivetett utasonkénti 3900 forintos különadót. Visszamenőlegesen is, azaz a korábbi, de még fel nem használt foglalásokra is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy poszt

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szólni kell, hogy lemondja a jegyet

A járatra vonatkozó adót az utasoknak abban az esetben is ki kell fizetniük, ha június 4-e előtt foglalták le a jegyüket. Ez azt jelenti, hogy a majd 4 ezer forintos összeggel utólag megterhelik a kártyát, amellyel a foglalás készült. Azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják a foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak.

Van határidő

Ha le szeretné mondani a foglalást, ezt legkésőbb 2022. június 16-ig meg kell tennie, ellenkező esetben úgy tekintik, hogy az utas belegyezett a fizetésbe.

A miniszter nem hiszi

Ahogy a BudaPestkörnyéke megírta a kormány tervei szerint a légitársaságoktól 30 milliárd forintnyi különadót szed be. „Mi nem vesszük el a profitot, az extraprofitot vonjuk el” – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter, aki éppen ebből kifolyólag nem gondolja, hogy ezek a nagyon jelentős elvonások megjelennek a fogyasztóknál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

30 milliárd

A légitársaságokat a világjárvány eléggé megviselte. A miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, ugyan még nem éri el az utasszám a 2019-es szintet, de idén már közelíthet hozzá. Ezért 30 milliárd forintos extra adót vár el a légitársaságoktól.

Visszaszóltak

Jason McGuinness a légitársaság kereskedelmi vezetője szerint “több mint hülyeség” különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok a járvány, az ukrajnai háború és az emelkedő üzemanyagárak miatt nem nyereségesek.

Kaptak már bírságot

2020 februárjában az ír légitársaságot már megbírságolták a magyar hatóságok. Akkor így írtunk a 150 milliós bírságról.

A WizzAir veszteséges

 WizzAir diszkont légitársaság  az idén márciussal zárult 2021/2022-es pénzügyi évét 642,5 millió euró veszteséggel zárta, az előző évi 576 millió eurós veszteség után, bevétele több mint kétszeresére, 1,66 milliárd euróra bővült az előző évi 739 millió euróról – derül ki a társaság honlapján közzétett mai jelentésből.

Figyelnek

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a különadó árát nem az embereknek kell megfizetniük, és megerősítette, hogy a kabinet folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne.