Megdöbbentő történetről beszél Érd: egy helyi fideszes képviselő is pályázott a Virágzó Érdi Porta programra és több kategóriában megszerezte az első helyet. A begyűjtött szavazólapokból valószínűsíthető, hogy a politikus a saját pályázataira maximális pontszámot adott ahelyett, hogy üresen hagyta volna a rubrikát, vagyis tartózkodott volna a szavazástól. Ezzel a húzással végül 180 ezer forint értékű kertészeti utalvánnyal gazdagodott.

Pályázott és szavazott

„Sajnálatos módon az egyik önkormányzati képviselőtársunk, kihasználva a bírálat, a pályaművek értékelése, pontozása során garantált anonimitást, amit idén a részrehajlás elkerülése miatt vezettünk be, pályázott a Virágzó Érdi Porta programra és négy kategóriában nyert is. Antunovits Antalról, a Fidesz képviselőjéről van szó, aki nemcsak a közgyűlés tagja, de a bíráló bizottságban is helyet foglal, így lehetősége volt saját pályázata ügyében dönteni” – mondta a verseny bírálóbizottságának elnöke, Andrasek Mónika. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jogos volt a kérés

A Szövetség Érdért képviselőjének elmondása szerint a Polgármesteri Hivatal Virágzó Érdi Porta programért felelős köztisztviselője még a bizottsági ülés kezdetén jelezte: több pályamunka a bírálatban résztvevőkhöz köthető. A bizottság elnökeként Andrasek Mónika ekkor azt javasolta, hogy saját pályaművét természetesen senki ne pontozza.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ne legyen visszaélés

„Ezzel azt szerettem volna elérni, ha már nincs jogunk kizárni az összeférhetetlen pályázatokat, és akadt olyan képviselőtársunk, aki ízlestelenül elindult azon a pályázaton, amit ő bírál el, hogy senki ne élhessen vissza bizottsági tagságból fakadó hatalmával” – nyilatkozta Andrasek Mónika az erdmost.hu-nak.

Elvileg anonim volt

Ezt követően osztották ki bírálatra az anonim pályaműveket. Az anonimitást idén vezették be éppen azért, hogy még a látszatát is elkerüljék annak, hogy a bírálók részrehajlók lehessenek. A zsűri tagjai tehát elvileg nem tudhatták, kinek a pályázatát értékelik.

Maximális pontszámot adott magának

„A begyűjtött szavazólapokból azonban valószínűsíthető, hogy Antunovits a saját pályázataira maximális pontszámot adott ahelyett, hogy üresen hagyta volna a rubrikát, vagyis tartózkodott volna a szavazástól, ám így az 5 kategóriából 3-at megnyert, egyben pedig 2. lett” – derült ki.

Módosítást javasol

Andrasek Mónika elmondta: Antunovits esetéből tanulva levonta a megfelelő következtetéseket, és mint a bizottság elnöke, kezdeményezni fogja, hogy a közgyűlés módosítsa a rendeletet úgy, hogy a fenntarthatósági bizottság tagjai a jövőben ne adhassák be pályázataikat, sőt általában az Érd Megyei Jogú Városhoz tartozó képviselők és külsős bizottsági tagok se pályázhassanak.

Nagy volt az érdeklődés

Bár a számok az elgondolkodtató történet fényében háttérbe szorultak, sokat mondó, hogy idén volt a legnagyobb érdeklődés a verseny iránt. Összesen 29-en jelentkeztek. Az eddigi négy kategória (Virágzó érdi porta, Bőtermő érdi konyhakert, Szép utcafront, Szép érdi erkély, terasz) egy ötödikkel, az Ökokert kategóriával is kiegészült.

Utalványt adtak

Az elismeréshez kategóriánként növényvásárlási, kertészeti utalványt adnak, az I. helyezettnek 50 000 forint, a II. helyezettnek 30 000 forint, a III. helyezettnek 20 000 forint értékben, melyek hat hónapig érvényesek. Számoljunk egy kicsit.

180 ezret nyert

Ha Antunovits Antal fideszes képviselő a saját, pontosabban a felesége által gondozott kertjét – a többiekét lepontozva – három kategóriában is első helyre hozta ki (egyben pedig másodikként), akkor az azt jelenti, hogy 180 000 forint értékű növényvásárlási, kertészeti utalványt nyert. A portál kereste Antunovits Antalt, hogy megtudják, mit gondol az ügyről, de a képviselő nem élt a megszólalás lehetőségével. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: egy rendezett érdi porta. Fotó: erdmost.hu