Gyógyíthatatlan betegséggel küzdött Frank Júlia. Szülei is rákban haltak meg, még akkor, amikor a későbbi gasztroszerző mindössze tizennyolc éves volt. Júlia testvére most azt mesélte, el sem tudott búcsúzni nővérétől, aki élete utolsó napjaiban már nagyon rossz állapotban volt.

Meghalt Frank Júlia

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, október 17-én elhunyt Frank Júlia. Az ismert szakácskönyv írót 76 éves korában érte a halál, hosszú ideje betegeskedett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zenei pályára készült

Élete utolsó időszakában az egyik interjújában arról beszélt, hogy gyermekkorában zenei pályára készült, de 18 éves korában elveszítette a szüleit, ezért nem tudott továbbtanulni. Sokféle tanfolyamot végzett, olyanokat, amelyeknek semmi köze nem volt a gasztronómiához. Még a disznóhúst sem tudta megkülönböztetni a marhahústól.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Korán elveszítették szüleiket

„Korán elvesztettük a szüleinket, akiknek a halála rányomta a bélyegét az életünkre. Sokáig csak egymásra számíthattunk, igazi, jó testvéri kapcsolat volt közöttünk” – mondta a Blikknek Júlia testvére. Mérő Miklós arról is beszélt, hogy szüleik azonos rákbetegség következtében hunytak el. Az édesapjukat akkor veszítették el, amikor Júlia és Miklós még csak tizennyolc, illetve tizenhat évesek voltak.

Rákbetegségben hunytak el

„Apám munkaszolgálaton volt az úrkúti mangánbányában, az orvosok szerint az ottani körülményektől lett beteg, másfél évvel az elvesztése után az édesanyánk is elment. A nővérem is hónapok óta daganatos betegséggel küzdött, és – sajnos – egy idő után a kemoterápiás kezelések annyira legyengítették a szervezetét, hogy egyre rosszabb állapotba került”– mesélte Miklós.

Harmadik férjével élt együtt

Frank Júlia tizenhat éven át élt együtt harmadik férjével, Istvánnal, aki mellett igazi boldogságra talált. Minden nyáron utaztak például Amerikába, ám a legutóbbi nyaralás már korántsem úgy alakult, ahogyan azt tervezték.

Amerikából a kórházba ment

Az utazás alatt a gasztroszerző már olyan rosszul volt, hogy két hétig el sem tudta hagyni a szállodai szobát. Amikor hazatértek, rögtön kórházba került, és bár többféle módon próbáltak segíteni rajta, a szervezete feladta a küzdelmet. 

Nem tudott elbúcsúzni

„Sajnos, nem volt lehetőségem elbúcsúzni tőle. Jóllehet szoros kapcsolatban voltunk, az utolsó napokban már aludni sem tudott, rendkívül leromlott az állapota. A koronavírus miatt nem lehetett látogatni, és amikor legutóbb kerestem őt, azt mondta, visszahív. Erre már nem került sor…” – mondta Mérő Miklós.

Dolgozó nőknek írt recepteket

Frank Júlia receptjei leginkább azokhoz a dolgozó nőkhöz szóltak, akik munkából hazaesve gyorsan, egyszerűen szerettek volna főzni valamit a családjuknak. Az elmúlt negyven évben három és félmillió példányban keltek el könyvei.

130 könyvet írt

Generációjának meghatározó figurája, az egyik legtermékenyebb szakácskönyvszerző volt, 130 könyvet írt. A nyolcvanas években mindenkinek a polcán akadt egy olyan kiadvány, amelynek receptjeiért ő volt a felelős. Könyveiben gyönyörű színes fotókkal ábrázolt az elkészített ételeket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Frank Júlia – Forrás: YouTube.com