Ha valaki a salátákról hall, szinte azonnal egy nyúl ugrik be neki vagy mindenféle zöld növényből készült étel, amit nem szívesen eszik meg. Pedig bármilyen hihetetlen, a salátákat is lehet úgy variálni, hogy színesek ínycsiklandóak és egészségesek legyenek. 

Fő a kreativitás

A legtöbben leragadnak a saláta-paradicsom-paprika-uborka kombinációnál. Ezekből természetesen nehéz változatos és színes salátát kombinálni, de érdemes felfedezni hozzá más zöldségeket is. Sok salátakeverék kapható már önmagában a különböző élelmiszerboltokban, de ezeknél előfordulhat, hogy egy-egy összetevőt éppen nem kedvelünk. 

Salátaként tartjuk számon a franciasalátát, valamint a majonézes kukoricasalátát is, de ugyanígy ismerhetjük a Cézár salátát vagy épp a Waldorf salátát. Nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy ha nem jól választunk, az könnyen meghatározhatja a salátákhoz való további hozzáállásunkat is. Éppen ezért a legtöbbeknek szükségük van arra, hogy valamilyen öntettel tegyék még izgalmasabbá a salátájukat. Ehhez készen vásárolhatunk a boltban Ezersziget vagy épp Cézár saláta öntetet, de készíthetünk is otthon magunknak. Persze ezekben az esetekben a természetes ízek kicsit háttérbe szorulnak, de kezdetnek mindenképp jó választás, hogy szép lassan ráálljunk a salátafogyasztásra. 

Mik kerüljenek bele?

Mondhatnánk úgy, hogy bármi, amit szeretünk, de ez elég tág fogalom. A saláták készülhetnek hideg, illetve meleg változatban, arról nem is beszélve, hogy igazából bármi belekerülhet, amit szeretünk. Többek között tehetünk bele tésztát, halakat, különböző hüvelyeseket, így lehet egyben köret vagy éppen előétel, de főételként is megállja a helyét. 

A saláták legnépszerűbb alapanyagai mindig a zöldségfélék. Természetesen a saláta, a jégsaláta tökéletes alapot képez, amihez bátran adhatunk egy kis cukkinit, spárgát, avokádót, répát, céklát és retket is. Sőt még a paradicsom és a paprika is nagyon jó szolgálatot tehet. Ezek mindegyike gazdag A-, C-, E-vitaminokban, így több legyet üthetünk egy csapásra. Bár sokan a szagok miatt félnek a hagymától, egyáltalán nem kell velük csínján bánni. Hihetetlenül fel tudja dobni még a legunalmasabb salátát is. 

Akik imádják a húsokat, azok bátran kockázzanak pirított csirkemellet vagy pulykamellet a salátára, de akár a különféle halak is tökéletesen kiegészíthetik a salátát. Sőt akár tojással is gazdagíthatjuk. 

A különféle sajtok nagyon jól mutatnak és remek harmóniát képesek kialakítani a különféle zöldségekkel. Bármilyen meglepő, a Magzsolánál kapható aszalt gyümölcsökhöz is remekül mennek, így akár egy magokból és gyümölcsökből álló salátához is nyugodtan kockázhatunk néhány szelet sajtot. A különböző fűszernövényekkel se fukarkodjunk, sőt bátran nyakon is önthetjük őket egy finom házi készítésű öntettel.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!