A friss vitaminforrás az egyik legfontosabb az egészségünk megőrzéséhez. Ehhez nyújt támaszt, ha télen is van friss, házi zöld növényekhez juthatunk, vegyszerek nélkül. Most van itt az ideje, hogy ültessünk!

Házi vitaminforrás

Ha szerencsénk van, és nem lesz farkasordító hideg heteken át, akkor egészen tavaszig kitarthat a kis házi salátakert, bőséges vitaminforrásként. Nálunk már évek óta működik, kínálja a finom zöldeket.

Kis melegágyás

Néhány ládában is nevelhetünk télálló salátákat, de legjobb, ha egy kis melegágyat készítünk nekik. Így ha zordabb lesz tél, mint a tavalyi volt, akkor is lesz minden napra vitamin.

Jöhetnek a saláták

Az ágyáshoz jó minőségű, tápanyagban gazdag földre van szükség. Még jobb, ha saját, érett komposztunkkal tudjuk feltölteni az ágyást. Nálunk bevált, hogy az utolsó fűnyírás kaszálékából 3-4 cm vastag mulcsréteg kerül a komposztra. Ha az eső jól beáztatta, jöhetnek bele a saláták.

Fél négyzetméternyi ágyás, ahol a saláták jól érzik magukat

Télálló fajták

Téli porcsin, egyes ázsiai káposztafélék, a mizuna, a Lactuca sativa különleges fajtái. Ezekből bőven válogathatunk például a biatorbágyi piacon a Házikertészet kínálatából.

Öntözni szükséges

A beültetett palanták tövénél a földet alaposan tömörítsük, öntözzük be bőségesen. Azután pedig a többit bízzuk természetre. A palánták elkezdenek növekedni, ha szükséges, legfeljebb öntözést kívánnak.

Petrezselyem

A melegágyba kerülhet egy-két petrezselyem tő is. Jó megoldás, ha a petrezselyemgyökér – más néven fehérrépa – felső részéből egy bő ujjnyi darabot levágunk a zöld részekkel együtt, és elültetjük. Ha szerencsénk van, hetekig fog szolgálni friss petrezselyemmel.

Saláta friss zöldekből és vadnövényekből, teli vitaminnal

Zöldfűszerekkel gazdagon

A zöldfűszerekből is kerülhet a melegágyba, a snidling, a menta, a citromfű szépen kihajt a saláták mellett. Ezekről itt olvashatnak bővebben.

Gyomosodik?

Kevés gyom nő kis ősszel, legtöbbször tyúkhúrral fogunk találkozni. Ami egy pompás gyógy- és salátanövény. Ne irtsuk ki, gondozzuk szépen, és fogyasszuk hetente legalább kétszer. Felhasználásához remek recepteket találnak Halmos Monika: Vadon nőtt étterem című könyvében.

Zöld gondolatok

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.