Ha egész nyáron nap mint nap szedtünk fűszereket a kiskertből, érdemes most átnézni, mit is kell tennünk a fűszeres ágyással? Még le kell szednünk az idei termést, és előkészíteni a jövő évit. Ha jól végezzük a munkát, akkor télen is lehet nem csak szárított, tartósított, de saját, friss fűszerünk.

A menták még szépen virágoznak, érdemes gyűjteni belőlük, szellős, meleg helyen hamar megszáradnak a levágott hajtások. Lemorzsolva, jól záródó edényben tehetjük el, ahogyan a citromfüvet is. Most lehet átültetni, szaporítani őket a gyökérsarjakról, adhatunk belőle a szomszédoknak, barátoknak is.

Hasznos megnézegetni a menták gyökérrendszerét, ahogyan indulnak világgá, hiszen ahol megszerették a helyet, ott szinte irtani kell, annyira el tud hatalmasodni. Nálunk Sóskúton ilyenkor a cserépbe ültetett, felesleges fűszernövényeket felkínálják másoknak cserére. Jó kezdeményezés, és magunk is új fajtákra tehetünk szert.

A bazsalikomot is vágjuk vissza, a friss levelekből készítsünk pesztót. Kisebb üvegekben, a tetejére egy-egy evőkanálnyi finom olíva-vagy tökmagolajjal a hűtőben néhány hétig eláll frissen. Tésztára, grillezett zöldséghez isteni finom, mi nagyon szeretjük a rántott padlizsánra kenve is.

A visszavágott növénykéket cserepezzük be, és készítsük elő arra, hogyha 10 fok alá csökken az éjszakai hőmérséklet, akkor vigyük be őket a konyhaablakba. A hűvös hajnalok elszomorítják ezt a délszaki növényt, és kár volna, ha bánatában ledobálná leveleit.

A rozmaringot is hasonlóképpen készítsük elő a „beszállásolásra”, könnyebben vészeli át a környezetváltozást, ha a kinti és a benti hőmérséklet hasonló, mintha a hidegből a fűtött lakásba vinnénk be. Természetesen, ha télálló a rozmaring, akkor maradhat kint is.

Nálunk több évi próbálkozás után végre sikerült olyan helyet találni a rozmaringunknak, ahol szépen virul, és télen sem visszük be. De azért ha tartós hideget ígértek, évekig több réteg zsákvászonba bugyoláltam. Egy angol mondás szerint, ahol jól megél, gazdagon virágzik a rozmaring, ott az asszony az úr…

A macskák is szeretnek a levendulabokrok árnyékában hűsölni

A levendulákból még érdemes szedni erős dugványokat, szépen begyökeresednek még a télig, vagy az idősebb, elfekvő ágakat bujtással is gyökereztethetjük. Ehhez a hosszú oldalágat fektessük óvatosan a földre, tegyünk rá egy lapátnyi földet. Ha szerencsénk van, akkor néhány hét alatt gyökeret ereszt, és nő tovább. Így kipótolhatjuk az ágyás foghíját, de az új növényt leválasztva át is ültethetjük.

Magról is vethetünk levendulát szeptember végén. Tapasztalatom szerint a tavaszi vetés nem kel szépen, ezért érdemes ilyenkor, ládába vetni a magokat, és hagyni télen átfagyni: tavasszal hamarosan láthatjuk majd az apró növénykéket. Ezek 4-5 cm-es korukban kerülhetnek cserépbe, majd a végleges helyükre.

A metélőhagymából is jó becserepezni néhány tövet, de ezeket majd csak akkor vigyük be hajtatni a melegre, amikor jól átfagytak. A snidlingnek is szüksége van a hidegre ahhoz, hogy tudja, itt az idő, lehet indulni a földből, lesz idő növekedni, magot érlelni.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.