Azonnal eltűntették a háborúra uszító Z betűt az 56-os villamos vonaláról, a polgármester is segített a festésben.

Furcsa önkifejezés

Hogy Magyarországon mi értelme van az orosz katonai agressziót támogató firkákat felfújni egy falra, nem egészen világos, de valaki mindenesetre ezt a formáját választotta az önkifejezésnek, aminek nem örülhetett sokáig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közös munka

Őrsi Gergely, Budapest 2. kerületének polgármestere a BKK-val és a Színes Város csoporttal közösen, egy békejellel fedte le a feliratot, ami ráadásul a Raoul Wallenberg szoborral szemben került fel – írja a Telex.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem enged

„Buda a béke szigete, ahol sehol sem tűrünk uszító vagy gyűlölködő falfirkákat, de a Raoul Wallenberg-szoborral szemben különösen nem. Ezért amint feltűnt a Szilágyi Erzsébet fasorban egy háborúra uszító orosz nacionalista dal címe az ukrajnai agresszió jelképének számító Z betűvel együtt, azonnal eltűntettük” – írta a polgármester a Facebook oldalán.

Háború helyett béke

Hozzátette: békejelet festettünk a helyére, így is egyértelművé téve: mi, budaiak nem tűrjük az agressziót és az uszítást.

Nyáron még színesebb lesz ez a fal

A polgármester szerint a gyors reakció csak ideiglenes megoldást jelent. Az 56-os villamos pályájának nyárra tervezett felújítása remek alkalom lesz arra, hogy a szomorú szürke falat vidámabbá varázsoljuk – tette hozzá.

Őrsi Gergely posztja:

Korábbi eset

Nyáron írtunk arról, hogy Frankel Leó úti zsinagóga falára felfestettek egy horogkeresztet péntek este. Korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel.

Nincs helye

Őrsi Gergely polgármester szerint az üzenet egyértelmű: a hatmillió ártatlan áldozatot követelő holokauszt után van olyan ember, aki szerint a túlélők és leszármazottaik által látogatott zsinagógának nincs helye Budán.

Mindenkit támad

Hozzátette: A mi válaszunk legalább ilyen egyértelmű. Buda büszke arra, hogy nálunk él Közép-Európa egyik legnagyobb, virágzó zsidó közössége, akik békében és biztonságban élhetnek itt. Aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad.

Nem az első eset

A környéken rövid idő alatt ez már a második gyűlöletkeltő megnyilvánulás. „Amikor észleltünk a közeli Zsigmond téren egy melegellenes firkát, fél órán belül eltávolítottuk és feljelentést tettünk. Most is azonnal lefestjük a horogkeresztet.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Békejel Pasaréten – Forrás: Facebook