Első között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy 200-nál több településen halmozódtak fel a hetek óta el nem szállított zöld,- és szelektívhulladékos zsákok a házak előtt. Több helyen már rothad a szemét, nagy a bűz. Kiderült, hogy nem csak elszámolási vita lehet a háttérben, hanem súlyos munkaerőhiány is. Senki sem akar kukásnak menni, így nincs, aki elvigye a szemetet. Közben szerkesztőségünk levelet kapott a nemzeti kukaholdingtól, ebben lényegében cáfolják Juhász István, Kistarcsa fideszes polgármesterének állításait és azt írják, hogy ők mindent szabályosan csinálnak.

Botrányos a helyzet

Sokak szerint botrányos a helyzet a pesti agglomerációban azokon a településeken, ahol a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft (DTKH) végzi a hulladékszállítást. Sok helyen hetek óta az utcán tornyosulnak a kukásautóra váró szemeteszsákok, de nem megy értük senki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem állnak szóba velük

Kistarcsa fideszes polgármestere, Juhász István nemrég arról írt a közösségi oldalán, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt, becenevén a kukaholding vezetője szóba sem áll velük. A polgármester nyilvánosan kérte a cég vezetőjét, hogy fogadja őket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

1 milliárdos vita

Aki nem követte eddig az eseményeket érdemes tudnia, hogy Magyarországon a szemétszállítást a nemzeti kukaholding koordinálja, ők szedik be a pénzt az emberektől, majd munkaarányosan adják tovább azoknak a szolgáltatóknak, akik ténylegesen elviszik a kukásautóval a szemetet. A pesti agglomerációban 214 településen a DTKH ez a szolgáltató. Úgy tűnik, hogy a DTKH és a nemzeti kukaholding között csaknem 1 milliárdos elszámolási vita alakult ki.

Azt kérik, ami jár

A DTKH szolgáltatási területén működő önkormányzati hulladékos szövetség vezetője szintén Kistarcsa polgármestere, Juhász István. A közösségi oldalán leszögezi, hogy ők csak azt a pénz kérik a nemzeti kukaholdingtól, ami ténylegesen jár a hulladékszállításért.

Levelet kaptunk a nemzeti kukaholdingtól

Ma a BudaPestkörnyéke.hu szerkesztősége levelet kapott a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-től, vagyis a kukaholdingtól (NHKV Zrt). Ebben at írják, hogy ők a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók részére a szolgáltatási díj kifizetését törvényes rendelet alapján végzik. Így folytatják: „Az NHKV Zrt. a közszolgáltató társaságok adatszolgáltatásaiban szereplő adatok alapján végzi számításait és az adatszolgáltatásokban szereplő ellentmondásokat, hiányosságokat folyamatosan egyezteti a közszolgáltató társaságokkal.”

Nem tudta a DTKH alátámasztani, hogy mire kell a pénz

Hozzáteszik a szerkesztőségünknek küldött levelükben: „Jelenleg folyamatban van a 2021. év II. félévének elszámolása az NHKV Zrt. és a közszolgáltató cégek között. Mivel a DTKH Nonprofit Kft. ezidáig nem tudta alátámasztani a forrásigényét a Díjrendelet alapján, annak kifizetésére a jogszabály nem ad lehetőséget.”

A kukaholding meghívta őket, de nem mentek el

Arról is írnak a levelükben, hogy az elmúlt hónapokban többször sor került egyeztetésre az elszámolásról. „Meghívásunk ellenére előfordult, hogy nem jelentek meg az érintettek. Társaságunk továbbra is készen áll az egyeztetésre a kialakult helyzet megoldása érdekében.”

Nem tud a DTKH elszámolni a kukaholdinggal

A nemzeti kukaholdingnál lényegében cáfolják a kistarcsai polgármester állítását, miszerint nem áll a kukaholding szóba velük, igaz a kukaholding levelében nem nevezik meg konkrétan a kistarcsai polgármestert, viszont azt leírják, hogy a DTKH, tehát a kukákat elszállító cég nem tud velük elszámolni.

Nincs elég ember

Cikkünk megjelenése előtt nem sokkal Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere arról írt a közösségi oldalán, hogy beszélt a DTKH embereivel, akik elmondták, nincs elég munkatársuk, nincs aki elvigye a szemetet. „Ezzel természetesen nem a DTKH-t védem vagy mentem, tudom, hogy ez nem megoldás, hogy a szolgáltatás elmaradása nem elfogadható, és azzal, hogy ezt leírom, nem fog eltűnni a házak elől a hulladék.” – teszi hozzá a polgármester, aki azt is megjegyzi:

Nyomásgyakorlás

A hulladékszállítás nem önkormányzati hatáskör, a folyamatos egyeztetésen, nyomásgyakorláson, Gyömrő érdekeinek a képviseletén és a lakosság tájékoztatásán kívül nem sokat tud tenni. Tudja, hogy van olyan település, ahol az önkormányzat magára vállalta a hulladék begyűjtését, de Gyömrőn ez nem lesz így. Azt is elmondta a polgármester miért:

Vigye el az, akinek már kifizették az emberek

„Gyömrő városvezetésével egyetértésben azt gondoljuk, ha most elhárítjuk ezt a problémát, lekerül a nyomás a szolgáltatóról, és kevésbé lesz motivált a kialakult helyzet megoldásában. Mindamellett, hogy egy ilyen feladat hatalmas anyagi ráfordítást igényel, amit a jelenlegi helyzetben nem terhelhetünk az önkormányzatra, ahogyan közvetve a gyömrői lakosokra sem, akik egyszer már fizettek a szolgáltatásért.”

Akinek fizettek, nem nagyon tudja teljesíteni a szolgáltatást

Az önkormányzat tehát elvihetné a szemetet, de nem teszi, mert akkor nem lesz érdekelt benne az a cég (a DTKH), akinek ezt már kifizették a lakók és akinek ez lenne a dolga, úgyhogy egyelőre marad a szemét az utcákon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szemétkupac Csömörön – Fotó: BPK