Felveti az eutanázia kérdését annak az idős párnak az esete, akik együtt szerettek volna meghalni augusztus végén, Újbudán. A nyugdíjasok gyógyíthatatlan betegségben szenvedtek, nem bírták az erős fájdalmakat, ezért együtt szerettek volna meghalni. A férj végzett a feleségével, majd magával is végezni akart, de a szomszédok rátaláltak, így ő túlélte a cselekményt.

Súlyos betegek voltak

Ahogy arról a BudapestKörnyéke.hu beszámolt, augusztus végén  egészségi állapotuk romlása miatt együtt akart meghalni egy idős házaspár.  A 11. kerületi nyugdíjasok magányosan éltek, családjuk nem volt.  A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Együtt szerettek volna meghalni

Az idős pár szomszédjai szerint mindketten nagyon betegek voltak, mozogni is alig tudtak a nagy fájdalmaktól. Halálukat több hónapja szervezték. Mint utóbb kiderült, ezt nem is titkolták. Az idős férfi szomszédainak többször beszélt arról, hogy nem bírják a szenvedést és együtt szeretnének elmenni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem akartak kórházba menni

„Azt mondta, hogy nagyon nagy fájdalmaik vannak, nagyon betegesek, rosszul érzik magukat, és nem akarnak kórházba kerülni, és ott méltatlan körülmények között meghalni” – mondta a TV2-nek az egyik szomszéd.

Megölte a feleségét

Tettük előtt alkoholt fogyasztottak, hogy ne érezzék a fájdalmat. Az idős nő valószínűleg nem tudta megtenni, ezért férje szúrta le őt. Egy szomszéd riasztotta a rendőrséget, ugyanis már napok óta nem látták az idős házaspárt. A házban úgy tudják, hogy az asszony a fürdőszobában felvágta az ereit, a férfit pedig az egyik szobában találták meg, összevissza szurkálta magát.

Emberöléssel gyanúsítják

A férj túlélte az öngyilkossági kísérletet, őt kórházba szállították. Úgy tudni, hogy a feleség is életben maradt volna, mert a karján ejtett vágások nem voltak mélyek, de a férje végül mellkason szúrta őt egy késsel, hogy segítsen neki meghalni.

Nem emlékszik semmire

A férfit jelenleg pszichiátrián ápolják; emberöléssel gyanúsították meg, jelenleg az elmeállapotát vizsgálják. Elmondása szerint nem emlékszik arra, hogy leszúrta a nejét, valamint azt hangoztatja, hogy az embereknek semmi köze nincs ahhoz, hogy feleségével meg akartak halni.

Eutanázia

Ügyvédje szerint az ügy felveti az eutanázia kérdését. „A törvényhozásnak foglalkoznia kellene az aktív eutanázia kérdésével. Hangsúlyozom, azokban az esetekben, ahol súlyos és gyógyíthatatlan betegségről van szó, illetőleg azokban az esetekben, természetesen, ahol ez a betegség olyan fájdalmakkal jár, ami elviselhetetlenné teszi ezeknek az embereknek az életét”.

A halál meggyorsítása

Az eutanázia a gyógyíthatatlan beteg halálának a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő (aktív vagy passzív) meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás.

Magyarországon tilos

Amely jogrendszerben nincs az eutanáziára vonatkozó jogszabály, ott az eutanáziát öngyilkosságnak, vagy ha mások segítenek benne akkor gyilkosságnak tekintik. Magyarországon nem engedélyezik az eutanáziát. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Van segítség!

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

Kiemelt kép: illusztráció