Megkezdődött a vaddisznók kilövése Budapest környékén, ahol a napokban több száz, a sertéspestis miatt elhullott állatot találtak a Pilisi Parkerdő Zrt budakeszi erdészetének disznóskertjében. A sertéstartó gazdáknak ezentúl szigorú szabályokat kell betartaniuk, ellenkező esetben kilövik sertésállományukat.

Látogatószám rekordot döntött a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál szeptemberben! Köszönjük, hogy sok százezren olvastok minket! Hirdetőknek itt az ajánlatunk.

Buda teljes területét, illetve a budapesti agglomeráció teljes dunántúli felét „szigorúen korlátozott területté” nyilvánította a Néhib, miután több száz elhullott vaddisznót találtak Budakeszin. Kedden el is kezdték a vaddisznók kilövését, miután a sertépestis miatt ki kell üríteni a területet.

A betegség érinti a sertéseket tartó gazdákat is.  Akit azon kapnak, hogy moslékkal etet, ami amúgy is tilos, annak azonnal kiírtják a teljes állományát, állami kompenzációra sem számíthat.

Aki kültéren neveli a sertéseit, köteles a helyszínt kettős kerítéssel körbevenni. Ha nem teszi meg, akkor 90 napon belül kártalanítás nélkül leölik az állatait. Ha súlyosbodik a helyzet, az illetékesek dönthetnek úgy, hogy az SZKT-n belül válogatás nélkül minden nem nagyüzemben tartott disznót kiirtanak

Az érintett területen belül mindenhol, ahol sertést tartanak, kötelező a kéz- és lábfertőtlenítő használata. A járművek is csak kerékfertőtlenítés után hajthatnak be a diszkóknak otthon adó udvarrészbe és csak így jöhetnek ki onnan. A sertésekhez csak a gazdájuk vagy a gondozójuk mehet be, a tulajdonos pedig köteles részletes nyilvántartást írni minden olyan személyről, aki kapcsolatba kerül az állatokkal.

A sertéspestis emberre nem veszélyes. A témával itt és itt foglalkoztunk.

Kiemelt kép: illusztráció