A tematikus városnéző sétán bepillanthatunk a hazánkban élő kínaiak mindennapjaiba. Az ínyencek pukkadásig jóllakhatnak a kőbányai Chinatown nyári teraszának ételkínálatából. A keleti kultúra kedvelőinek egy gazdag kiállítást ajánlunk a hétvégére. Made in Asia Budapesten.

Kőbányai selyemút, tematikus séta

Budapest ismeretlen kínai negyede, közel a híres józsefvárosi piacok zajos világához, hosszú évek óta növekszik, ez a kőbányai Monori Center. Hogyan alakult ki ez a különleges világ? Kik működtetik és bővítik évről évre? Hosszas tervezés, vagy véletlenek sorozata kellett ahhoz, hogy megszülessen? Egyáltalán mikor és kik érkeztek Kínából Budapestre?

Chinatown Budapest

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Fedezzük fel Kínát Budapesten!

A Monori Center és környéke a helyiek, de leginkább az egyre népesebb budapesti kínai közösség életét szolgálja. Nem véletlen, hogy a feliratokon az első és sokszor egyetlen nyelv a kínai. Ezen a sétán felfedezhetjük a kőbányai kínai üzletek, orvosok, templomok és éttermek történetét, megismerkedhetünk a távol-keleti gyógyászat alapjaival. A séta során szakértő vezetővel járhatjuk be azt a környéket, ahová egyedül talán nem mennénk el. Bővebb információ: [email protected] címen.

Kínai streetfood terasz Kőbányán, a Monori Centerben

10 büfékonyha készíti az autentikus ázsiai streetfood ételeket hatalmas választékban a kínai negyedben, a Mázsa tér közelében. A Chinatown terasz egész nyáron 15 órától várja az egzotikus ízek szerelmeseit.

Kínai palacsinta, pekingi kacsa

Pompás ízek

Megtalálhatók kifejezetten nyári specialitások, és olyan fogások, amiket Budapesten máshol nem kóstolhatsz: kínai faszenes grill, kínai palacsinta, dim sum, teppanyaki, bubble tea, Tsingtao sör, és rengeteg egyéb finomság. Mintha csak Kínába utaztunk volna: száznapos tojás és gőzölt gombóc, luffatök és zöld szójabab. Van itt minden, és nem kell hozzá halált megvető bátorság, hogy megkóstoljuk.

Made in Asia a Hopp Ferenc Múzeumban

Az Andrássy úton található Hopp Ferenc Keletázsiai Múzeum fennállásának 100 éves évfordulójára nyitotta meg a „Made in Asia” című gyűjteményes kiállítását.

A Holdkapu

Eddig nem látott műtárgyak

Külön érdekesség, hogy a nagyközönség előtt rendszerint csak egy-egy kultúra kiemelésével, időszaki kiállításokon megmutatkozó Hopp Múzeum most a Made in Asia kiállításban minden gyűjteményét felvonultathatja (a kínai, a japán, a koreai, az indiai, a délkelet-ázsiai, a mongol, a tibeti-nepáli, a közel-keleti és a Zichy-féle régészeti gyűjteményt) – hogy így, kiemelkedőbb műtárgyakból válogatva, „mini állandó kiállítással” kedveskednek a látogatóknak. A múzeum csütörtöktől vasárnapig látogatható.

Ingyenes programajánló

A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az akkreditált magyar reklámpiaci mérés (Gemius) szerint a forgalmas időszakokban már naponta 220 ezren olvassák. A programajánlókat tehát nálunk tényleg sokan látják. Jó hírünk van! Ha neked is van programajánlatod, szervezel egy rendezvényt, az éttermed új étlappal rukkolt elő, küld el nekünk az infókat és ingyen megjelentetjük, hogy tényleg sokan tudjanak róla. Fontos és hasznos infók programszervezőknek itt!

Kiemelt kép: Facebook/ChinatownBudapest