Ahogy azt elsőként itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk drámai vízhiány alakult ki Érden, Diósdon és Törökbálinton, mert egymás után robbantak szét a vízvezetékek a földben. A legnagyobb kár egy főnyomócsőben keletkezett, ezért súlyos vízhiány alakult ki a térségben. Ma válságértekezletet tartanak a helyi polgármesterek, az országgyűlési képviselő, a vízművek és a katasztrófavédelem. Érden rendkívüli tanítási szünetet rendeéltek el. az iskolákban. Közben a lakók egyre türelmetlenebbek, a Diósdon élő sztáredző, Shane Tusup például teljesen kiakadt, hogy várandós felesége nem tud mosakodni, karácsony előtt náluk sem lesz vezetékes víz.

Válságstáb

Szerda délelőtt válságstáb ült össze Törökbálinton. A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Aradszki András, Csőzik László érdi, Spéth Géza diósdi és Elek Sándor, törökbálinti polgármester, valamit a katasztrófavédelem és a helyi vízszolgáltató, az ÉTV vezetése egyeztetnek, megbeszélik a legfontosabbakat, hogy lajtos kocsival minden háztartásba jusson víz. Közben Érden rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el az iskolákban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egymás után durrantak szét a vezetékek

Sorozatcsőtörés volt Érden, alig 24 óra alatt 5 helyen durrantak el a vízvezetékek. A különös jelenség nem szokatlan, ha egy helyen meghibásodik a vezeték, majd csökken benne a nyomás, akkor problémák adódhatnak, ha ismét elindítják a vizet és újra megnő a hálózatban a nyomás. Ez szétfeszítheti a csöveket. Lényegében ez történt Érden.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fontos vezeték ment tönkre

A sorozatos csőtörések okozta bajt tetézte, hogy a Csepel-szigetről az érdi, diósdi, törökbálinti hálózatba, és tárolókba vizet szállító úgynevezett 600-as főnyomócső is eltörött. Ennek megjavításához speciális alkatrészek, csődarabok kellenek, amit külföldről kell beszerezni. Ezt péntekre ígérték a gyártónál.

Vasárnap lehet víz

Abban az esetben, ha pénteken sikerül is megjavítani a főnyomócsövet, még legalább másfél, két nap, amíg az összes helyi tározót úgy fel tudják tölteni, hogy a helyi hálózatokban megfelelő legyen a víznyomás. Az érdi, diósdi, törökbálinti polgármester szinte könyörög az embereknek, hogy mindenki csak annyi vizet használjon, amennyire valóban szükség van.

Egyáltalán nincs víz

Elek Sándor, Törökbálint polgármester így fogalmazott ma a közösségi oldalán: “A hajnali órákban a Virág tanyánál található és Törökbálint egy részét ellátó tározót  38%-ra sikerült feltölteni. Diósd felől azonban már tegnap óta egyáltalán nem érkezik víz. Kérem azokat, akiknél még van víz, hogy most csak a legszükségesebbekre használjanak. Tegyék ezt annak érdekében, hogy az említett mennyiség minél tovább kitartson.”

Shane Tusup kiakadt

Közben egyre türelmetlenebbek az emberek. A Diósdon élő sztáredző, Shane Tusup teljesen kiakadt, aki a várandós menyasszonyával, Nagy Viktória Zoéval maradt víz nélkül néhány napig. Az edző, aki nem is titkolta kiborulását, az egy napig megnézhető Instagram-sztorijában szólalt meg az ügy kapcsán. “Kedves Diósd, lássuk, jól értem-e… Tehát azt várjátok, hogy a terhes menyasszonyom legkorábban szombatig víz és működő WC nélkül maradjon… Boldog karácsonyt!” – bukott ki Shane.

Kiemelt kép: illusztráció