Ma délutántól karácsonyfává alakul az M0-s autóúton található Megyeri-híd az ünnepi szezon alatt. Idén energiatakarékossági okokból csak az alap díszvilágítását felhasználva vált zöld színre a híd.

Ünnepi fény

„A költséghatékonyabb megvalósítás bár valamivel halványabb hatást ígér, cserébe idén mind a két pilont átszínezzük, tehát a budai és a pesti hídfő is ünnepi, zöld világítást kap, amit ráadásul két hétvégén át csodálhatnak meg az arra járók.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megvolt a főpróba

„A speciális díszvilágítás főpróbája csütörtök este sikeresen lezajlott, így péntek késő délutántól bárki megtekintheti majd az ünnepi látványosságot” – olvasható a Magyar Közút bejegyzésében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Karácsonykor és újév környékén is láthatjuk

A híd először 2022. december 23-26. között, vagyis péntek, szombat, vasárnap és hétfő este vált zöld színre. A második hétvégén pedig december 30-tól egészen az új év első napjáig, vagyis január 1-jéig lesz zöld.

Videó a tesztről:

Mégis jár a fényvillamos

Budapesten idén sokkal kevésbé fényes a karácsony, a BudaPestkörnyéke adott hírt arról, hogy a magas energiaárak miatt idén nem jár a fényvillamos, a BKV indoklása szerint ebben az energiatakarékos időszakban a társaság számára minden millió forint számít. Tavaly 2,3 millióba került a villamosok díszítésének a költsége, idén ez a többszöröse lett volna.

Minden forintra szükség van

„Sokunknak kedves ilyenkor a budapesti fényvillamos, de ebben a válságos évben, és a következő, talán még válságosabb évre készülve, minden forintra szükség van a város működőképességének fenntartásához” – kezdte bejegyzését Karácsony Gergely.

Nem okoz érdeksérelmet

Budapest főpolgármestere leírta: elsősorban olyan kiadásokkal takarékoskodnak, amelyek érdeksérelmet nem okoznak a budapestieknek, a város működését nem befolyásolják. A díszfények is ilyenek. És nem csak szimbolikus értékük van; érdemes tudni, hogy a díszkivilágítás rövidítésével például négy napnyi közvilágítás energiaköltsége takarítható meg.

Okos megoldások

„Szükség van tehát a belátásra is, az okos megoldásokra is. És ilyen okos megoldásnak hála, elindulhatott a fényfüggönnyel díszített villamos idén is” – tette hozzá.

Inspiráció a 2. kerületből

A fényfüggönnyel díszített villamoshoz az inspirációt Őrsi Gergely polgármester ötlete adta, ugyanis a 2. kerületben biciklivel lehet fényt „tekerni” a karácsonyfához. A BKV szakemberei pedig kidolgozták azt az eljárást, ami a villamos mozgási energiáját alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van a LED-világításra plusz energia és többletköltség nélkül.

Ez a jövő útja

„Igazán kár lenne mindenben politikát, meg szimbolikus jelentést keresni, de ez mégiscsak olyan újítás, ami utal Budapest céljára, amiből nem engedünk: az évtized végére meg kell teremteni a város energiafüggetlenségét, azt, hogy a városi közszolgáltatások a városban megtermelt energiából működjenek. Ehhez túl kell lépni régi dogmákon, ehhez belátás kell és okos megoldások. Mint az új budapesti fényfüggönyös villamos” – fogalmazott Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Megyeri híd – Forrás: Magyar Közút