A magas energiaárak miatt idén nem jár a fényvillamos, a BKV indoklása szerint ebben az energiatakarékos időszakban a társaság számára minden millió forint számít. A BKK posztja alatt felháborodtak az emberek. Tavaly 2,3 millióba került a villamosok díszítésének a költsége, idén ez a többszörösébe került volna.

Csak belül díszítik ki

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, idén nem lesz fényvillamos Budapesten. A BKV indít ugyan ünnepi villamost, de az nem lesz kivilágítva, csak belső dekorációt kap. Facebook-posztjukban úgy fogalmaztak: „az Adventi Villamos idén ünnepi belső díszítésével, girlandokkal, színes gömbökkel, csillagokkal és hópelyhekkel teremt karácsonyi hangulatot.”

Mindenki spóroljon

„A BKV idén a megszokott karácsonyi fényruhát nélkülöző, annál puritánabb, mégis csinos díszekbe öltöztetett adventi villamost indított. Ennek az egyik szimbolikus üzenete, hogy az elszállt energiaköltségek miatt mindenki jól teszi, ha akár ennyit is spórol a világításon” – áll a cég válaszában.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így spórolnak ők

A BKK a Telex kérdésére azt írta, hogy a fényjáratok indításáról energiatakarékossági okokból mondtunk le, ugyanis a Fényflotta (7 villamos) üzemeltetési (energia) költsége milliós tétel lett volna a BKV számára. Ebben az energiatakarékos időszakban társaságunk számára minden millió forint számít – tették hozzá.

Napi 12 ezer

A fényvillamos energiaköltsége a korábbi években napi 10-12 ezer forint volt. Arányait tekintve az UV adventi villamosra fér a legtöbb led (mintegy 40 ezer darab), így ha idén fényvillamosként indítottuk volna, az a jelenlegi energiaárak mellett önmagában is milliós költség lenne.

Ennyibe kerül

Így a BKV tavalyi áramköltsége 28 nap alatt járművenként összesen 366 ezer forint volt. A hét jármű LED-füzérének az energiaköltsége összesen 2,3 millió forintba került. Idén a drága energiaárak miatt ez akár a ötszörösébe is került volna a fővárosi cégnek.

Megértőek

A BKV megérti, hogy sokak várták a fényvillamost, maga a cég is hiányolja ezt a több éve a BKV egyik nagy büszkeségének számító ünnepi járatot. Ezért indítottuk ebben az évben az adventi villamost, hogy egy kis melegséget csempésszünk az ünnepvárásba, és reméljük, jövőre újra a már megszokott módon, a kedvelt ünnepi járműveinkkel várhatjuk a karácsonyt – tették hozzá.

Küldetést teljesít  

Az Adventi Villamos a karácsonyi hangulat megteremtése mellett fontos küldetést is teljesít: utazás közben egy hajléktalanóvodát is támogathatunk, hogy szebbé tehessük a legkisebbek karácsonyát – írta a BKK.

Nyolc vonalon utazhatunk vele

Az Adventi Villamossal karácsonyig minden hétköznap délután a 2-es villamos vonalán, hétvégéken pedig 10 és 17 óra között nyolc különböző fővárosi vonalon utazhatnak azok, akik a budapesti tömegközlekedést választják.

A válság miatt zárják be

A BudaPestkörnyéke.hu adta hírül a közelmúltban, hogy az energia- és gazdasági válság miatt télre bezár a fogaskerekű. Az ideiglenes üzemszünet a tervezett tavaszi pályafelújítás végéig tart, és ennek köszönhetően több mint 120 millió forintot spórol Budapest közösségi közlekedése. Emellett a szakemberek a kötelező karbantartást is elvégezhetik a járműveken. 

Duplájára emelkednének a költségei  

A fogaskerekű vasútnál drasztikusan kiütközik az energia költsége, ugyanis az átlagos villamosoktól eltérő vontatási feszültséggel üzemel. A hetvenes években gyártott és visszatáplálásra nem alkalmas jármű üzemeltetési költsége minimum a duplájára emelkedik az új energiaárak mellett. A számok ismeretében a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. közösen döntött a járat ideiglenes szüneteltetéséről.

Kiemelt kép: Fényvillamos