A fiatal férfi könyvtáros volt a börtönben és mivel szeretett olvasni, ilyen ürüggyel kopogtatott áldozatához. Aztán elkövetett egy óriási hibát, ami végül a vesztét hozta. Újranyitották ezt a hatvanas években történt ügyet, abból a korszakból, amikor még nem volt DNS minta, csak ügyes nyomozói munka.

Rablógyilkos járt a lakásban

Vérbefagyva találtak 3. kerületi lakásán az özvegy CS. Jánosnére, akinek házát feldúlták, ruháit összevissza hajigálták. A helyszín alapján egyértelmű volt, hogy a tettes pénzt keresett. A nyomozás megindult, de komoly nehézséget okozott, hogy az áldozatnak rengeteg ismerőse volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két könyv az asztalon

A nyomozók szinte minden környékbelivel beszéltek, és ez alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a tettes ismerte áldozatát, de nem rokon. Kiderült, hogy az áldozat korábban több embernek is adott kölcsön. A rendőrök bajban lettek volna, ha nem siet a segítségükre két könyv, amely a lakásban hevert az asztalon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Cigicsikkek a padlón

Az áldozat ismerősei szerint nagyon szerette a rendet, és biztosan nem tűrte volna, hogy két könyv az asztalon maradjon, miközben ráadásul cigarettavégek voltak a padlón. DNS azonosítás a történtek idején, 1960-ban még szóba sem jöhetett, de ezek ettől még jó kiindulási pontnak számítottak.

József ismerte az áldozatot

Ezek szerint a tettes hozta, vagy vinni akarta a könyveket, de azt a nyomozók biztosra vették, hogy mindez csak ürügy volt arra, hogy meglátogassa későbbi áldozatát. A gyanúsítotti kör egyre csak szűkült, mire eljutottak egy 24 éves férfihez. Turai Józsefnek hívták, és ismerte az áldozatot.

Könyvek, könyvek, könyvek

Kiderült, hogy ez a férfi kisebb bűncselekményekért ült korábban a veszprémi börtönben. Ott ismerkedett meg valakivel, aki mesélt neki özvegy Cs.-néről, az asszony eladott házáról és arról, hogy sok pénzt tart otthon. Arra is fény derült, hogy Turai a börtönben könyvtárosi teendőket végzett, vagyis kapcsolatban volt könyvekkel.

Nem volt alibi

A könyvszerető fiatalember ráadásul már járt az áldozat óbudai lakásán. Indítéka is volt, hiszen iszákossága miatt mindig gondja volt a pénzzel. Az is gyanús volt, hogy a gyilkosság napján csak este, több órával az áldozat halálának beállta után ment be dolgozni, és eléggé lehangoltnak tűnt.

A tetthelyen összetört

A férfit gyanúsítottként hallgatták ki, és hiába tagadott konokul, a bizonyíték hatására végül megtört. Öltözőszekrényében megtalálták a véres ingét, de a zsebkendőjén és a cipőjén is vérnyomokat találtak. Elvitték a gyilkosság helyszínére is, ahol sírógörcsöt kapott és teljesen összetört.

Pénzért ölt, de egy vasat sem talált

Azt vallotta, hogy valóban pénzre volt szüksége, ezért ölte meg az idős asszonyt. Pénzt azonban nem talált. A könyv csak alibinek kellett a látogatáshoz, kölcsönkérte, de a gyilkosság után eszébe sem jutott, hogy magával vigye. Pedig ha így tesz, talán sosem kapják el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vannak még ilyen újranyitott akták! Kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó-grafika