Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, hat órán keresztül vesztegelt Ferihegyen a Ryanair Kanári-szigetekre tartó járata. Az utasok nem szállhattak le és vizet is csak pénzért kaptak. A Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető Sára Botond szerint a büntetéssel érzékeny veszteség éri a céget, az utasok pedig sok pénzt kapnak majd.

150-200 millió forintos bírságra számíthat a Ryanair azt követően, hogy kedden túlsúlyra hivatkozva 6 órán keresztül vesztegelt a ferihegyi reptéren az egyik gép. Az utasokat nem engedték le a gépről, csak pénzért lehetett ételt, italt venni, ráadásul hideg is volt a fedélzeten.

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője szerint az utasok több száz eurós kártérítésre jogosultak. “Fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményeztünk kedden. Van egy EU-s jogszabály, amely szerint, ha egy légi járat esetében 3 óránál hosszabb késés vagy pedig járattörlés történik, kártalanítás jár az utasoknak. Ennek a körülményeit kell megvizsgálni” – mondta az InfoRádióban Sára Botond. A kártalanítási összeg 250, 400 vagy 600 euró is lehet esetenként.

A kormányhivatalnak az eljárás során egyébként Írországban, a Ryanair székhelyén kell tájékozódnia a történtekről, a döntéshozatal pedig beletelhet akár egy hónapba is. Azt kommentálva, hogy rendőrt hívtak ahhoz a várakozó utashoz, aki a repülőgép vécéjében dohányzott, úgy fogalmazott, “ha így van, ez feháborító”. “Mivel nem ez az első eset a légitársaságnál, ezért a testtartásunk is ennek megfelelő, és a szigor is ehhez lesz szabva”.

Sára Botond szerint a társaságnak igazolnia kell azt, hogy az utasokat megfelelően tájékoztatta, adatokkal kell igazolnia, hogy a késésre, járattörlésre rendkívüli körülmények miatt került sor, valamint bizonyítania kell azt is, hogy minden tőle telhetőt megtett a probléma elhárítására, és az ezzel elszenvedett sérelmet megfelelően kompenzálta. Ugyanis hat órán át nem lehetett elhagyni a gépet, és még a vízért is ellenszolgáltatást kértek” – idézte fel.

A Ryanair akár 500 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságra is számíthat, de mivel a korábbi ügyek miatt 50-100 millió forint közti összegre bírságolták a vállalatot, a fokozatosság elve és miatt 150-200 milliósra kellene lennie a majdani bírságnak Sára Botond szerint – írja az Infostart.hu.

Ahogy azt megírtuk A február 18-án, kedd reggel Budapesten veszteglő Ryanair járat kapcsán aznap délután a kormány bejelentette, hogy felháborító az eset és vizsgálatot rendelt el, az Európai Unió közlekedési és turisztikai bizottságának magyar elnöke is megszólalt, este 21:15-kor pedig a Ryanair végül kiadott egy közleményt, amelyben elnézést kér a megszívatott utasoktól.

Kiemelt kép: Ryanair gép Ferihegyen – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu