A fővárosból kiköltözők egyes településeken, például Budaörsön azzal szembesülhetnek, hogy a téli fűtési szezonban sokkal szennyezetteb a levegő, mint a belvárosban. Ennek a helytelen fűtés az oka, sokan szemetet dobálnak a kazánba, ezért a kéményekből mérgező füst árad a környékre. A magyar döntéshozó politikusokat ez egyáltalán nem érdekli, szerintük mindenki füstöljön úgy, ahogy akar.

Szellőztetni sem lehet

Hiába költözött a fővárosból Budaörsre Váradi Zsolt, hogy lányai jobb levegőn nőhessenek fel, megdöbbenve tapasztalták, hogy télen még szellőztetni sem lehet a büdös füst miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mérőhálózatot csináltak

A családapa néhány társával együtt megalapította a Ne fűts hulladékkal csoportot. Tavaly ősszel szállópor mérő hálózatot építettek ki a városban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Füstös Budaörs

Az őszi méréseik alapján az éjszakai és a koraesti órákban a legnagyobb a szálló por mennyisége Budaörs levegőjében. Ezekből a mikroszkopikus porszemekből áll össze a füst, ez a füst pedig a nem megfelelő égés során keletkezik.

Helytelen fűtés mérgezi a levegőt

Mivel egész télen kijárási tilalom volt érvényben, ezért egyértelmű, hogy nem az autók, hanem a helytelen fűtés mérgezi Budaörs levegőjét. IDE KAPCSOLÓDIK: Mégsem tiltják be a kertihulladék-égetést január 1-től, a koronavírus miatt lehet füstölni az udvarban

Szennyezettebb a levegő Budaörsön, mint a belvárosban

Összehasonlítva az Erzsébet téren és a Széna téren mérhető szállópor koncentrációt, kiderül, hogy a forgalmas Széna téren egyáltalán nem nagyobb, és az Erzsébet téren is csak a dél körüli egy-két órában nagyobb a porszennyezettség, mint az agglomerációban Budaörsön.

Tegyenek már végre valamit

A Ne fűts hulladékkal csoport országos mozgalommá alakult, szeretnék a döntéshozókat rávenni arra, hogy tegyenek valamit a szeméttel és vizes fával történő fűtés ellen.

A magyar politikusokat ez nem érdekli

Idén februárban az Európai Unió bírósága kimondta, hogy Magyarország nem tesz eleget, hogy csökkentse a szállópor mennyiségét a levegőben, pedig évente 13100 magyar ember hal meg idő előtt a rossz levegő miatt.

Nem szegények, hanem nem érdekli őket

A Levegő munkacsoport adatai szerint a szeméttel fűtők többsége nem szegénység miatt, hanem nemtörődömségből tüzel el szinte bármit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az RTL videója a témában

Kiemelt kép: Budaörs a Nagykopár csúcsáról – Fotó: BPK