Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon január 1-től tilos lett volna az egész országban a kertihulladék égetés. Egy friss kormányrendelet szerint azonban a koronavírus-vészhelyzet végéig továbbra is az önkormányzatok hatáskörében marad annak eldöntése, hogy lehet-e égetni vagy sem, vagyis január 1-én még minden marad a régiben.

Akár 3 milliós bírság

2021 január 1-től az egész ország területén tilos lett volna a zöldhulladék és avar égetése az udvarokban. Akár 3 millió bírságot is kiszabhattak volna az égetőkre, az agglomeráció települései már készültek. Több helyen ingyenessé tették a zöldhulladék elszállítását.

Jobb levegőt akarnak

Az új törvényt még a nyár közepén fogadta el az országgyűlés. A jogalkotók célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme volt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az EU-nak sem tetszik a füst

A jogszabály indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének is.

Sok településen már rég betiltották

Budapest területén már régóta tilos a kerti hulladékok égetése, az agglomerációban pedig már 50 településen tiltották be az avarégetést. Legutóbb Érden mondták ki, hogy vége a füstölésnek, komposztáljanak, vagy használjanak zöldhulladékos zsákot a kertes házban élők.

Mégsem lesz kertihulladék-égetés tiltás

December 2-án váratlanul megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben „a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról”.

A koronavírus miatt lehet égetni

A rendelet értelmében a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad „a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”. Vagyis amíg tombol a járvány, addig a helyi rendeletek által meghatározott módon továbbra is bárki elégetheti saját kertjében a zöldhulladékot.

Akár 3 millió forint is lehet a bírság

A tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha tűz keletkezett 10 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet a bírság. Ha az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, akkor már 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha azzal közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéznek elő 20 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság alkalmazható a jelenleg hatályos törvények szerint.

Légszennyező az avarégetés

Korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon már írtunk arról, hogy egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, jelentős légszennyezést okoz. A problémát az okozza, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene, az nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik.

250 autóbusz csinál akkora koszt, mint egy kerti tűz

Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: illusztráció