A tavasz beköszöntésével napról-napra friss élettel telik meg a kertünk. Ilyenkor fontos a kert előkészítése, a föld meglazítása, a lemosópermetezés, az öntözőrendszer beüzemelése, az első gereblyézés vagy éppen a hajtás előtti utolsó metszés. A kerti munkálatok közben rendszerint sok zöldhulladék keletkezhet még akkor is, ha előző ősszel folyamatosan gyűjtöttük a lehulló leveleket és megmetszettük a fákat. A tél során rengeteget változhat a kert és egyes növények külseje. Itt a válasz, hogy milyen zöldhulladékok keletkeznek ilyenkor tavasszal, és miként gyűjtsük őket.

A legtöbb tavaszi zöldhulladék általában ágnyesedék

A tavasz egyik legfontosabb kerti munkája a metszés, amely a díszkertben és a haszonkertben egyaránt rengeteg zöldhulladékot termel, éppen ezért ebben az időszakban leginkább ágnyesedékekre kell készülnünk nagyobb mennyiségben. Ilyenkor kell és lehet megmetszeni ugyanis a gyümölcsfák jelentős többségét, az almát, a körtét, a szilvát, a diót, de a szőlőnek is kifejezetten jót tesz, ha megvárjuk a metszéssel az utolsó nagyobb fagyok elmúlását.

Mindemellett a málnabokrok és az egyéb bokros gyümölcsök esetében bár nincs szükség metszésre, legfeljebb abban az esetben, ha fiatalításról vagy formázásról van szó. Mivel ezeknek a növényeknek folyamatos a hajtáselhalásuk, érdemes a jobb összkép érdekében odafigyelni az elszáradt ágak kiemelésére.

Szintén a tavaszi metszések során kell és lehet megvágni a különféle örökzöldeket, így például a sövényeket, melyek az aktuális feltámadással sokkal lendületesebben nőnek és terebélyesednek.

Egy kisebb gyümölcsös és díszkert esetében nagyon sok zöldhulladék keletkezhet még akkor is, ha csak a legszükségesebb ágakat és hajtásokat vágjuk le, és akkor még nem számoltunk azzal, hogy a nagyobb fák kivágására egyaránt szükséges lehet rügyfakadás előtt sort keríteni.

Mivel minden esetben nagyobb ágak és ágnyesedékek keletkezhetnek, a szakszerű elszállításhoz nagyon fontos lesz megfelelően előkészíteni a hulladékot. Már a metszés során arra kell törekedni, hogy a lehető legkisebb darabokra vágjuk össze az ágakat és a hajtásokat, hogy minél több kerülhessen a zsákokba. Így nemcsak megkönnyíthetjük a dolgunkat, de a költségeinket is csökkenthetjük.

Levelek és gyomok is maradhattak tavalyról

A tavaszi metszés általában egy nagytakarítással jár együtt a kertben, ami azt jelenti, hogy ilyenkor érdemes nemcsak a frissen lemetszett ágakat összetakarítani, hanem a gereblyével benyúlni a tuják és sövények alá, vagy olyan zegzugokba, melyek tavaly ősszel már kimaradtak.

Ennek köszönhetően nagyon sok levél és télidőben elszáradt gyom is összegyűlhet a tavasz első nagyobb kertgondozása során. Sokan talán nem gondolnák, hiszen a zöldhulladék jelentős többsége ilyenkor nem feltűnő, pedig óriási kupacokat húzhatunk elő például a sövények és a kerítések közötti helyekről vagy a nagyobb bokrok alól a metszés után.

Akármekkora mennyiségről is beszélünk, a levelek és a különféle gyomok gyűjtése kapcsán nem árt figyelembe venni, hogy kiválóan tömörödnek, ellentétben a fentiekben megnevezett ágnyesedékekkel, melyeket csak ledarálás után lehet annyira összedolgozni, hogy azok gazdaságosan zsákolhatók, illetve szállíthatók legyenek.

Mivel a darálás költséges és időigényes folyamat, magánszemélyek esetében ritkán jellemző, éppen ezért tavaszi időben jó megoldás lehet, ha a tavalyról megmaradt avart és a frissen levágott ágakat összedolgozzuk az elszállításhoz, hiszen a zsákban könnyen kitölthetjük így a légüres tereket.

A szakszerű elszállításra 2020-ban is nagy figyelmet kell fordítani

Miután tisztáztuk a tavasszal keletkező zöldhulladékok mivoltát, illetve megfelelően összegyűjtöttük őket, gondoskodnunk kell a szakszerű elszállításról is.

Ennek az oka leginkább az, hogy 2020-ban is súlyos büntetésekre számíthatnak azok, akik megpróbálnak környezetszennyező módon megszabadulni a zöldhulladéktól, mely ha nem is említhető egylapon a műanyaghulladékkal, de lerakását vagy feldolgozását jogszabályokkal szankcionálják.

Erre érdemes odafigyelni, hiszen komoly büntetéseket kaphatnak azok, akik csak úgy az út szélén lerakják a kertben levágott ágakat, de azok is, akik meggyújtják a megszáradt nyesedéket. A komposztálás ugyan kiváló alternatíva lehet, azonban már egy kisebb méretű kertben is annyi, nehezen rothadó, ezáltal nehezen komposztálható fás szárú ág keletkezik, hogy az utána évekig különféle kellemetlenségeket okozhat. A zöldhulladéktól tehát úgy szabadulhatunk meg a legegyszerűbben, ha elszállíttatjuk a kertből, hiszen csak ilyenkor lehetünk biztosak abban, hogy egyrészt betartottuk a kapcsolódó törvényeket, másrészt pedig zöldhulladékunk megfelelő helyre kerül és ott megfelelő feldolgozásban is részesül.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amelyet a forgalmas napokon már 600 ezren olvasnak akkor kattintson ide!