A hétvégén Orbán Viktor mondta ki először a bűvös dátumot, hogy május 3-án tetőzhet a járvány Magyarországon. Hétfőn az országos tisztifőorvos is kimondta ezt a dátumot. Eddig a kormány júliust mondott a járvány várható tetőzési időpontjának, vagyis két hónappal korábban tetőzhet a koronavírus-járvány. A magyar származású, Bostonban élő hálózatkutató, Barabási Albert László már hónapokkal ezelőtt szólt, hogy májusban fog tetőzni a járvány.

A hétvégén Orbán Viktortól hangzott el a bűvös dátum, a május 3-a: a miniszterelnök azt mondta, ez az a nap, amikorra a szakemberek a járvány hazai tetőzését várják. Hétfőn az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos kijelentette: a dátum már korábban ismert volt, ez alapján készül most fel a magyar egészségügy a várható történésekre.

A tisztifőorvos szerint a szakemberek korábban modellezték Magyarországon a járvány várható terjedését, amihez rengeteg adatot és információt vettek figyelembe, így jött ki ez az időpont.

A járvány próbára teszi mindannyiunk türelmét. Elhangzanak dátumok, hogy meddig tart még, amely időpontok tudományos alapon működő becsléssel jönnek létre: szakemberek modellezik, azaz nem légből kapottak. Nyilvánvaló, hogy mindenki azt várja, mikor hangozhat el az, hogy kifele megyünk belőle, de ilyen hírt még nem tudok közölni – mondta Müller Cecília hétfőn.

Talán május 3-ra fut csúcsra a járvány, azaz onnantól nem növekszik tovább a betegek száma, napokig ugyanannyi fertőzöttet regisztrálnak majd, s ez egy ideig eltart majd, mert 1-2 napi adatok nem képezhetik az alapját járványügyi számításoknak. Ez egy „plató” lesz a járványgörbét illetően, de hogy ez a várt „plató” meddig tart, azt nem lehet megmondani.

A május 3-i napra készülnek most és már jó ideje a járványügyben, az egészségügyben. Emiatt szerelik fel a szükséges műszaki megoldásokkal a kórházi ágyakat, illetve oktatják az egészségügyi személyzetet a lélegeztetőgépek kezelésére, a koronavírusos betegek ápolására.

Eddig júliusra várták a járvány tetőzését

Március 26-án írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a koronavírus-járvány tetőzését június-júliusra várja a kormány. Erről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt azon a héten megtartott kormányinfón.

A miniszter azt is elmondta, a kormány több matematikust kért fel a járvány terjedésének a modellezésére, hogy előre tudjanak készülni a megfelelő eszközökkel, felszerelésekkel.

Sok bizonytalansági tényezővel kell számolni, ezért betonbiztos előrejelzés nincs, azonban a matematikusok úgy prognosztizálják, hogy júniusban tetőzhet az országban a járvány – mondta akkor a miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: ez nem egy számonkérhető időpont, hanem a tudomány mai azaz akkori állása alapján jutottak erre a következtetésre.

A magyar származású tudós előre szólt

Március 16-án írtunk arról, hogy az amerikai Bostonban hálózatkutatóként dolgozó erdélyi származású Barabási Albert László akkor egy elgondolkodtató bejegyzést osztott meg a közösségi oldalán. Kiszámolták, hogy még két hónap van a járvány tetőzéséig.

Ha a kormánynak igaza van és tényleg május 4-én tetőzik a járvány, akkor a magyar hálózatkutató néhány hónappal ezelőtt meglehetősen pontosan belőtte a tetőzés időpontját.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt