A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada csoport akkumulátor-feldolgozóját, amely ellen nemcsak a sóskútiak, hanem az érdiek és a tárnokiak is tiltakoztak.

Óriási a felháborodás

Amint arról többször beszámoltunk, óriási felháborodást váltott ki a sóskútiak körében az az akkumulátor feldolgozó üzem híre, amelyet a település szélén lévő ipari parkban akarnak működtetni. A helyiek többször tüntettek a beruházás ellen, Érd és Tárnok polgármestere is felháborodott, az ipari park ugyanis mindössze néhány kilométerre van a két településtől.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt beruházás

Kedden jelent meg a kormány honlapján a jogszabálytervezet, amely szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada csoport akkumulátor-feldolgozóját.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A főispán felügyeli a beruházást

A hulladékfeldolgozásra irányuló sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán felügyeli majd. A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium érvelése szerint a beruházás jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatással bír.

Emiatt lett kiemelt beruházás

Az itt létrejövő szolgáltatások, feldolgozási folyamatok nagyban hozzájárulnak Magyarország gazdasági versenyképességéhez, tekintettel arra, hogy a beruházás célja a körkörös gazdaságba való integráció.

100 új munkahely

A beruházás megvalósításával 100 új munkahely jön létre. Az új munkahelyek és a beruházás gazdaságfejlesztő hatásai hozzájárulnak a Sóskúton élő lakosok jólétéhez, amely jelentősen meghaladja az ipari termeléssel szükségképpen együttjáró externáliák hatásait. A véleményeket a [email protected] elektronikus levélcímre várja a kormány nyolc napon belül. A rendeletet majd Orbán Viktor írja alá, és a kihirdetését követő nap lép életbe.

Nagy a tiltakozás

Sóskúton a szlovén Andrada csoport  13 milliárd forintos beruházással akkumulátor-feldolgozót akar létrehozni. A gyár ellen tiltakoznak a helyiek és a környékbeli települések, de König Ferenc polgármester már korábban elmondta az RTL Híradónak, hiába, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész.

Népszavazást sem lehet kezdeményezni

„És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen” – mondta a sóskúti polgármester.

Nem Sóskúton kell tiltakozni

A polgármester szerint a tiltakozók eltévesztették a címet, és a Bem térre vagy a Budai Várba kéne vonulniuk. Arra a kérdésre, szerinte hol döntöttek a sóskúti akkumulátorüzemről, König úgy felelt, fönt, a jó Isten alatt közvetlenül.

Elvehetik az iparűzési adót

A polgármester attól tart, hogy Gödhöz hasonlóan Sóskúttól is elvehetik az iparűzési adót. A szlovén Andrada befektetési csoport korábban 160 új munkahelyet tervezett a „képzett, magyar munkaerőnek”.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: