Magyarország egyik leggazdagabb embere szerint a magyaroknak érezniük kellene a rezsi valódi árát, hogy spóroljanak. Állítja: a rezsicsökkentés nem jó. Erre Deutsch Tamás beszólt a bankvezérnek, azt írta a Facebookon, hogy Csányi Sándor nem jó. Szerda reggel közben kiderült, hogy az oroszok elzárták a lengyel és a bolgár gázcsapot, megszólalt a magyar külügyminiszter is.

Spóroljanak az emberek

Az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen mondott beszédet. Az MTI tudósítása szerint a bankvezér kijelentette, hogy a romló makrogazdasági számok hátterében a magyar energiaszámla, továbbá az autóipar “döcögése” van. A magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, “nincs más, alkalmazkodni kell”, “a rezsicsökkentés nem jó”, a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak – mondta Csányi Sándor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Azt mondta a bankvezér, amit az ellenzék

A bankvezér kijelentésére, Deutsch Tamás, a Fidesz befolyásos embere válaszolt. Ezt írta a közösségi-oldalán: A rezsicsökkentés jó, Csányi Sándor nem jó. A kormánypárti politikus ezzel megüzente a milliárdosnak, hogy nagyon nem tetszik neki, amit a rezsicsökkentésről mondott, hiszen a bankvezér kijelentése az ellenzék narratívájába illeszthető.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Elzárták az oroszok a gázcsapot

Mindeközben a Gazprom ma, szerda reggel 8 órától leállította a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken. A bolgár kormány szintén azt közölte, hogy a Gazprom orosz állami gázvállalat szerdától leállítja a gázszállítást Bulgáriába. Ők a földgáz több mint 90 százalékát Oroszországból vásárolják, vagyis ott nagy gond lehet.

Figyelmeztették az európai országokat

Oroszország közben arra figyelmeztette Európát, hogy amennyiben nem hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, a szállítások felfüggesztését vagy teljes leállítását kockáztatja.

Megszólalt a magyar külügyminiszter

Szíjártó Péter külügyminiszter azonnal reagált a fejleményekre. A Facebookra feltett videójában azt mondja, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3 és fél milliárd köbméter gáz az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra. Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom Bulgáriába irányuló gázszállítása leállt.

Gázmennyiség

Szijjártó Péter hozzátette: a hír úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. “A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom ugyanis más-más bulgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiség esetében és a tranzitszállítás tekintetében” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Jön gáz Magyarországra

Szijjártó Péter azt mondta: a Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint is Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a földgázszállítás Magyarország irányába. Ezért mindenkit megnyugtatott: a Bulgáriának szánt gázmennyiség “le nem szállítása” nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását.

Euroból rubel

A videónyilatkozatában Szijjártó Péter arra is emlékeztetett, hogy mi euróban utaljuk a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export nevű cég számára. Szijjártó Péter hozzátette: Magyarország következő fizetési kötelezettsége május 22-én lesz esedékes. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója