Karácsony Gergely főpolgármester választási ígéretei között szerepelt a Városháza parkolójának a megszüntetésével, a Városháza Park kialakítása. A folyamatot bizonyára felgyorsította, hogy az Index szerint eladná a városvezetés a Városháza épületét. Ezt Karácsony Gergely többször egyértelműen cáfolta, a Városháza Park megnyitását viszont ma délután bejelentette.

Új park a belváros kellős közepén

„Fontos ígéretünk volt a főpolgármesteri kampányban, hogy megújítjuk a Városháza Parkot, hogy olyan közösségi térré válhasson, ahol a budapestiek jól érezhetik magukat. Ez hamarosan meg is valósulhat, október 26-án ugyanis a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság elfogadta a Városháza Park tervpályázat meghirdetéséről szóló előterjesztést. Újabb bizonyíték az elmúlt héten szárnyra kelt hírek hamisságáról a Városháza eladásával kapcsolatban.” – írja a főpolgármester a közösségi oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Színház és galéria

Karácsony Gergely hozzátette: „A tervpályázat kiírásával párhuzamosan zajlik a Merlin Színház épületének megújítása, a hátsó homlokzat felújítása és a Budapest Galéria tervezése is, amelyet szeretnénk a Városháza épületében, a Gerlóczy-szárnyban elhelyezni.”

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nagy zöldfelület

A tervpályázatok előírásaként szerepel az 50%-os zöldfelületi arány teljesítése, ezzel 8000 m2 új zöldfelületet hoznak létre a város szívében, amelyet fásítanak, hogy enyhítsék a nyári kánikulák hatásait, a csapadékvizet pedig helyben hasznosítják a környezettudatosság jegyében.

Főtér lesz belőle

„Reményeink szerint a megújult Városháza kulturális és közösségi programjaival várja majd a fővárosiakat, a park pedig igazi zöld főtérként kiváló találkozóhely lehet.” – írja a főpolgármester.

A Városháza utcafronti része jobb állaptban van

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Eladásról szóló hírek

A Városháza Park megnyitása azért kerülhetett ilyen hirtelen elő, mert az Index azt állította, hogy a birtokukba került a Városháza eladásával kapcsolatos szerződés.

Karácsony Gergely szerint álhír

Karácsony Gergely a hírre a Facebook-oldalán reagált, ezt írta: „Láthatóan folytatja a fake news terjesztését az Index, a sajtóetikára ismét fittyet hányva, meg sem várva a Fővárosi Önkormányzat válaszát. Ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, 100%-os tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le. Szánalmas dolog, hogy az Index főszerkesztője minden ténybeli alap nélkül a Fővárosi Önkormányzatnak tudja be egy kényszertörlés alatt álló cég papírfecnijét.” – írja a főpolgármester.

Nem adják el

Budapest főpolgármestere leszögezi: „Sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott. Minden más hazugság. Azért pedig feljelentést teszek, hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát.” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Régi épület

A Városháza épületét a 18. században kezdték építeni az olasz származású osztrák építész, Anton Erhard Martinelli tervei alapján. Az épület kezdetben hadikórházként funkcionált, és később kaszárnya is volt benne, majd 1894-ben kezdték el városházaként használni. 

Budapest legértékesebb telke egy parkoló

A Városháza épülete műemléki védelem alatt áll, pocsák állapotban van, Karácsony Gergely elődeinek sem sikerült felújítani. A jelenlegi főpolgármester a megválasztásakor így nyilatkozott: “Kinyitom a Városházát. Borzasztó üzenete van annak, hogy Budapest legértékesebb telke jelenleg egy parkoló. Olyan Budapestet szeretnék vezetni, amely szimbolikusan és a valóságban is nyitott. A nyugat-európai példákat követve nyitott városházát üzemeltetnék, amelynek a kertje nem parkoló, hanem közpark, ahol a civil szervezeteknek is van irodájuk, ahogyan kávézóknak és egyéb közösségi tereknek jut hely.” – mondta akkor Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Városháza Park kialakításának projektje – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely