Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit intenzív kezeléssel tűrhető állapotban lehet tartani. Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé – erről beszélt Tamás Gáspár Miklós filozófus a Partizán legújabb podcast műsorában.

Nincs közvetlen életveszély

Ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar. Fájdalmaim nincsenek, jóval gyengébb vagyok a kelleténél, de közvetlen életveszély pillanatnyilag nincs” – írja a Telex. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokat beszélget

Tamás Gáspár Miklós azt is elmondta a podcast-ben, hogy két és fél éve jár onkológiai kezelésekre. A kórházban várakozás közben betegtársainak, akik főleg falusi asszonyok, történeteit szokta hallgatni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megismeri a vidéket

Az ő történeteiken keresztül a filozófus egy egészen új képet kapott a vidékről és arról, milyen magányosan és kiszolgáltatottan telnek a falusi emberek mindennapjai. Ugyanakkor a filozófus azt is hozzáteszi, hogy elképesztő, mennyi élni akarás van az emberekben, ahogy ő benne is.

Tovább küzd

„Súlyos beteg vagyok, de élni akarok” – mondta a filozófus. Tamás Gáspár Miklós az interjúban beszélt a 2022-es országgyűlési választásokról és a választás eredményeiről, a menekültkérdésről, aminek a tematizálása a filozófus szerint a demokratikus választások kulcsa.

NATO felelőssége

A filozófus kifejti véleményét a diktatúrákról és az ukrán háborúról is, amivel kapcsolatban azt mondta: szerinte igaz, hogy a NATO-nak is volt felelőssége abban, hogy jelenleg háború zajlik a szomszédban.

Életpályája

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben, itt Bretter György tanítványa volt. 1978-ig irodalmi folyóirat szerkesztője volt, majd Magyarországra települt.

Kirúgták állásából

1980-ig az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként, de „ellenzéki magatartása” miatt az állását elvesztette. 1981-ben kiutasították Romániából. Ezután az USA-ban a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.

Demokratikus ellenzéki

A Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik legismertebb tagja. 1985-ben résztvevője az ellenzéki csoportok monori találkozójának – írja a Wikipedia.

Baloldali kritika

A 90-es évek végére eltávolodik a nemzeti liberalizmustól, és a 2000-es években egyre inkább sajátlagos „marxizmus” kezdi jellemezni, ami a kapitalizmus és az akkori véleménye szerint államkapitalista keleti blokk kíméletlen baloldali kritikájában nyilvánul meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tamás Gáspár Miklós – Forrás: YouTube