Gerő András búcsúztatása szűk családi körben fog megtörténni. 70 éves korában élte a halál.

A család közölte a rossz hírt

Gerő András családja közleményt adott ki a történész haláláról. Súlyos betegséggel küzdött, ami végzett vele. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ELTE Bölcsészettudomány Karán tanult

Történelmet és szociológiát hallgatott a ‘70-es években. Miután befejezte tanulmányait, 1977-től az ELTE Bölcsészettudományi Karának oktatójává vált. 1981 valamint 1995 között docensként dolgozott a művelődéstörténeti tanszéken.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Amit tudni kell róla

Széchenyi-díjas történész volt, ezen felül a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének professor emeritusa volt. 1991-es alapításától fogva egészen 2020-ig a Közép-európai Egyetemen dolgozott tanárként.

Nem csak idehaza ismerték

Gerő András vendégelőadásokat tartott a tengerentúlon is. Oktatott a Pennsylvaniai Egyetemen és a Columbia Egyetemen is. Európában Utrechtben és Amszterdamban volt meghívott vendégprofesszor.

Ezek voltak a fő kutatási területei

A dualizmus időszakán kívül, az Osztrák–Magyar Monarchia korával, a polgárosodással, a szimbolikus politikával és Budapest történetével is foglalkozott, csakúgy. Fő kutatási területe közé tartozott a modern zsidó identitástörténet is.

Több folyóiratnál is dolgozott

A rendszerváltás után a Századok című folyóirat szerkesztőbizottsági tagja lett. 1993 és 2010 között a Budapest Negyed című folyóirat főszerkesztője volt. Szerkesztőbizottsági tagként dolgozott a Café Bábel esszéfolyóiratnál valamint a Világosság című folyóiratnál is.

Ezek is érdekelhetnek!

Számos könyvet írt

Gerő András élete során több mint 70 könyvet írt. Ezek nem kizárólag magyar nyelven íródtak. Sok közülük angolszász és német nyelvterületen jelent meg.

Utolsó kötete

2022 őszén adták ki utolsó kötetét, amely a Liberális látószög címet viselte. Egy évvel korábban jelent meg az Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából. Az egyik legismertebb műve a 2010-ben kiadott Dualizmusok – A Monarchia Magyarországa kötet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gerő András előadása: Zsidóság a monarchia Magyarországán

Kiemelt kép: Gerő András 2018. március 15-én – fotó: Koszticsák Szilárd / MTI