Döbbenetes dolog történt a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben: a fővárosi intézményben több embert is hat adag vakcinával oltottak be a napokban.

12 emberről van szó

A hihetetlennek hangzó történetet a 24.hu osztotta meg, mint írják az információikat időközben az Emberi Erőforrások Minésztériuma (EMMI) is megerősítette, a portál úgy tudja összesen 12 érintettről van szó. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emberi mulasztás

A lap az ügy kapcsán azt írja, a vétkes szakdolgozó tévedésből nem hígította fel a vakcinát, ez okozta a túladagolást. Mint írják az oltópontok a vakcinákat ampullákban kapják kézhet, az ampullákban pedig több ember beoltására elegendő oltóanyag van, amiket azonban az előrírásoknak megfelelően hígítani szükséges, csak ezután használhatók fel. Ez utóbbi lépés maradt el a szóban forgó esetek kapcsán.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ne hagyd ki!

Ezt mondja az EMMI

Az EMMI a 24-nek adott válaszában azt mondta, hogy a történtek hátterében minden kétséget kizáróan emberi mulasztás áll, s közölték az intézmény már megtette a szükséges lépéseket. “Orvosszakmai megítélésünk szerint, mely az érintett oltakozók 48 órás, részletes utánkövetésén alapul, az általános oltási reakción kívül egészségkárosodás gyanúja nem merül fel” – írták.

Megfigyelik az érintett személyeket

Az EMMI ezenfelül közölte, hogy az érintettek egészségügyi állapotát megfigyelik.

Ez is érdelhet:

Nem egyedi eset

Az eset egyébként nem egyedi: tavaly májusban szintén Magyarországon történt meg, hogy tévedésből egy adag vakcina helyett hatot adtak be egy szombathelyi férfinek, abban az esetben a háziorvos hibázott.

Házirovos hibázott

Ahogy kiderült a tévedés, az érintett férfit kórházba szállították megfigyelés céljából, az akkori hírek tanúsága szerint hőemelkedése volt, valamint fájt a feje, de ennél komolyabb mellékhatások nem jelentkeztek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet