Szabadstrandot alakítanak ki a Római-parton – erről döntött a 3. kerületi önkormányzat. Eddig Budapest területén tilos volt a Dunában fürdeni.

Döntöttek a szabadstrandról

Budapest területén eddig tilos volt a Dunában fürdőzni, de ez most változik, ugyanis szabadstrand nyílik a Római-parton.

Szeptember 24-én ülésezett Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete. Határoztak a római-parti szabadstrand kialakításáról és működtetéséről kiírt pályázatról is.

Lakossági igény volt a strand

Lakossági megkeresésre az önkormányzat már régóta foglalkozik a Római-parton szabadstrand kialakításának lehetőségével, hogy a nagy hagyománnyal bíró fővárosi dunai fürdőzés újraéledjen a kerületben. A pályázat a Piroska utca és a 60002/2 helyrajzi számú ingatlan közötti szakaszt jelöli ki, szabadon választható területrész meghatározásával.

November 30-ig lehet pályázni

„Környezetrendezési koncepciót kell beadnia a szabadstrand létesítésének és működtetésének kidolgozásával, a fürdőhely-kijelölésre vonatkozó jogszabályi feltételek betartásával. A pályázat benyújtásának határideje 2020. november 30. ” – írja az önkormányzat.

A szennyvíz miatt tilos a fürdés

A dunai strandolás megosztó: sok helyen Budapesten – de a felsőbb szakaszon, Szentendrénél és Tahitótfalunál is – belefolyik a szennyvíz a Dunába, ezért tilos a fürdőzés. 

EZ IS ÉRDEKELHET! Tragédia: Halálra gázolt a vonat egy 14 éves lányt Budatéténynél

A 3. kerületi önkormányzat idén már több alkalommal vett mintát a Duna vizéből a Római-parton. A mérések azért fontosak, mert szabadstrandot létesíteni csak olyan helyen lehet és érdemes, ahol van rendszeres mérés és a mérés eredményei azt mutatják, jó minőségű a víz.

A Római-part alkalmas a fürdőzésre

A szezon eleji mérésen mind a négy mintavételi helyen az Aelia Sabina köztől a Kossuth Lajos üdülőpartig, minden mért szempont szerint fürdésre alkalmas volt a Duna vize. 

EZ IS ÉRDEKELHET! BKK: változik a H5-ös HÉV közlekedése a hétvégén

Kiemelt kép: illusztráció