Széchényi Istvánt a legnagyobb magyarnak nevezi a történelem. Neki köszönhetjük többek közt a Lánchidat vagy a Magyar Tudományos Akadémiát. 1860-ban meghalt, most egyenes ági leszármazottja, az ükunokája, Széchényi Lili tartja lázban az országot. Énekhangjával berobbant a TV2 showműsorában, a Sztárban sztár leszek! című műsorban. A fotókat elnézve van is némi hasonlóság a legendás ükapa és az ükunokája között.

Ledöbbent a zsűri, amikor megtudta ki áll előttük

Valósággal leesett az álla a Sztárban sztár leszek! Zsűritagjainak, amikor kiderült: a „legnagyobb magyar”, azaz gróf Széchenyi István leszármazottja áll előttük a színpadon. Lili a hangjával is lenyűgözte a mestereket. Tóth Gabi kérdezett rá, hogy a neve alapján nincs-e köze a nagy magyarhoz, s amikor Lili elmondta, hogy Széchényi István az ükapja, akkor ledöbbentek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyenesági leszármazott

“Kisgyerekként már mondták nekem, hogy egyenesági leszármazottja vagyok Széchenyi Istvánnak, bár ennek akkor még nem tulajdonítottam nagy jelentőséget. Az iskolában már jobban felmértem ennek a fontosságát, a történelemtanárom kérdezgette is, van-e valamilyen érdekes családi történetem, és a többiek is mindig mosolyogva fordultak hátra, ha az elődömről volt szó.” – mondta Lili korábban a Blikknek, majd így folytatta:

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Ükapjából érettségizett

“Megemlékezésekre, koszorúzásokra is szoktunk járni édesapámmal, Komáromban énekeltem is egy-két ilyen alkalommal. Aztán, amikor idén érettségiztem, nem hittem a szememnek, amikor megláttam a történelem írásbeli tételt: ott állt Széchenyi István neve, én pedig ötöst írtam az ükapámból” – monda Lili.

Lenyűgözte a zsűrit

A TV2 Sztárban sztár leszek! című műsorának felfedezettje, Széchenyi Lili már a válogatón lenyűgözte a zsűrit, az első élő show-ban pedig Kovács Kati egykori slágerével bizonyította, hogy helye van a versenyben. A Széchenyi család egyik legifjabb sarja elárulta, nem őriz családi anekdotákat vagy ereklyéket a jeles politikusról és államférfiről, a Battyhány-kormány közlekedésügyi miniszteréről. “Édesapám Németországban élt, ám az ő édesapja nem sokat mesélt neki Széchenyiről, így én sem tudok családi történeteket.” – mondta Lili.

Két szék maradt a hagyatékból

“Úgy tudom, a nővérem őriz két széket a hagyatékból, de ezen kívül minden a nagycenki kastélyban van. Utoljára úgy 14 évesen jártam ott, gyönyörű az épület és a birtok is. Ugyan nyomást nem éreztem emiatt, de azért elhangzott néhányszor a családban, hogy a név kötelez” – mesélte Széchenyi Lili.

Németországban élt az édesapja

Annak ellenére, hogy az ifjú hölgy népes családba született – édesapjának első, németországi házasságából volt már két gyereke, illetve az édesanyja is két gyereket hozott a házasságba –, a féltestvérei német édesanyától születtek. Éppen ezért Lilinek is fontos, hogy ha egyszer családot alapít, a gyerekei is viseljék a híres ős nevét.

Továbbviszi a Széchényi nevet

“Egyelőre távol áll tőlem a családalapítás, ám azt már eldöntöttem, hogy a gyerekeim is megkapják kötőjellel a Széchenyi nevet, és tudják majd, hogy történelmi személy a felmenőjük. Amennyit tudok az ősömről, abban a kötelességtudatot és a tenni akarást csodálom a legjobban, és egy kicsit úgy érzem, ezeket tőle örökölhettem.” – mesélte Lili.

Nem szeret sminkelni

A Borsnak nyilatkozott a hétvégi fellépése előtt: “Inkább a fiúsabb dolgok vonzottak ruhában és sportban is. Nincs nagyon csajos mozgásom, jelenlétem, hangom, és a sminkelés, meg a hajjal való sokáig babrálás is távol áll tőlem. Azért is nehéz nekem ez a mostani feladat, mert a mindennapi életben sem szoktam magam illegetni” – az énekesnő még megjegyezte a lapnak: szereti komfortosan és jól érezni magát minden esetben, mert számára ez többet jelent mindenfajta külsőségnél.

Teljes nőnek érzi magát

Lili kiemelte: a nőiesség mindenki számára mást jelent és nem akar sztereotípiák közé szorulni. Teljes nőnek érzi magát akkor is, ha nincs kisminkelve. Édesanyja mellett nevelkedett ilyen szemlélettel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Széchényi Lili (Forrás: TV2) és ükapja, Széchényi István (élt: 1791-1860) portréja