Kevés ennél nagyobb öröm érheti a magyar gasztronómiát, ugyanis először kapott Michelin-csillagot vidéki étterem, hét fővárosi hely mellett. Kettő étterem kapott két csillagot a Michelin Guide Magyarország csütörtöki díjátadóján: a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand Étterem. Emellett új csillagos helyeket is köszönthetünk, sőt, idén először Zöld-Csillag minősítéseket is kiosztottak.

Vidéki éttermeket is meglátogattak

A francia piros étteremkalauz idén először nem csak Budapestet, hanem egész Magyarországot vette górcső alá. A csütörtöki Michelin Guide Magyarország 2022 díjtadó ünnepségen kiderült, hogy a 7 fővárosi hely mellett két vidéki étterem is megkapta a legrangosabb gasztronómiai minősítést – írja a Dining Guide magazin. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zöld csillagos éttermeink is vannak már

Idén először 4 étterem zöld csillag minősítést kapott. A Michelin Green Star, (a Zöld Michelin-csillag) egy olyan díj, amelyet az iparág élvonalába tartozó éttermek közül azoknak ítélnek oda, akik sokat tesznek a fenntarthatóságért. Ezek az éttermek mind etikai, mind környezetvédelmi felelősséget vállalnak, és fenntartható termelőkkel és beszállítókkal dolgoznak együtt, hogy csökkentsék a hulladék, valamint a műanyag és más, nem újrahasznosítható anyagok felhasználását a konyhába.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy Michelin-csillagot kapott:

  • 42 Éterem – új csillagos étterem (Esztergom, séf: Barna Ádám),
  • Bábel (séf: Kaszás Kornél),
  • Borkonyha Wine Kitchen (séf: Sárközi Ákos),
  • Costes (séf: Koppány Levente),
  • Essencia (séf: Tiago Sabarigo),
  • Rumour – új csillagos étterem (séf: Rácz Jenő),
  • SALT (séf: Tóth Szilárd).

Két Michelin-csillagot kapott:

  • Platán Gourmet, Tata – új csillagos étterem (séf: Pesti István),
  • Stand (séf: Széll Tamás, Szulló Szabina).

Zöld csillag minősítést kapott éttermek:

  • Salt – Budapest
  • Onyx – Budapest
  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Almalomb Étterem – Hosszúhetény 

Bib Gourmand

1997 óta létezik ez a szimbólumrendszer, az ételellenőrök hozták létre azzal a céllal, hogy az éttermeket inkább ár-érték szerint rangsorolják. Ha egy étterem Bib Gourmand minősítéssel rendelkezik, akkor mérsékelt árak mellett kiváló minőségű konyhára számíthatunk ott. A Michelin-kalauzban piros Michelin Bibendum, azaz a Michelin-kabala feje található az étterem neve mellett.

Bib Gourmand minősítést kapott éttermek:

  • Anyukám mondta – Encs (Dudás Szabolcs, Dudás Szilárd)
  • Kistücsök Étterem – Balatonszemes (Csapody Balázs)
  • Mór24 – Balatonfüred (Almás Edit, Albrecht Tamás)
  • Bistro Sparhelt – Balatonfüred (Elek Balázs)
  • Macok Bisztró – Eger (Macsinka János)
  • Casa Christa – Balatonszőlős (Forrai Miklós)

A Michelin-csillag kezdete

Edouard Michelin francia üzletember és testvére, André 1891-ben feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot. Mivel a találmánynak nagy sikere lett, 1889-ben megalapították a Michelin céget a francia Clermont-Ferrandban. Hogy az autósok megvegyék és minél többet használják a Michelin gumikat, kiadtak egy olyan térképet, amelyen kitűnő éttermek és hotelek szerepelnek. 

A csillagokról

A Guide Michelin („Michelin Kalauz”) egy nevezetes francia étterem- és szállodakalauz, amelynek Michelin-csillagnak nevezett elismerése a tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén. Egy csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket. Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni. Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Mennyi egy menü egy Michelin-csillagos étteremben?

A budapesti Stand Étteremben (két csillag), egy hat fogásos vacsora menü 54 900 Ft, a tatai Platán Gourmet Étteremben (két csillag) egy tizenkét fogásos menü 66 ezer Forint, a Borkonyha Wine Kitchenben (egy csillag) 39 ezer forint egy hat fogásos menü. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szulló Szabina és Széll Tamás/Stand Restaurant