Markáns hidegfront érkezett az országba, szélvihar csapott le Budapest és környékére is. Időjárási okok miatt nem minden vonat jár, baleset történt az M0-ás autóúton és az M4-esen is.Csütörtökön többfelé havazni is fog.

Viharos szél

A meteorológiai előrejelzések alapján viharos széllel markáns lehűlés vette  kezdetét, több megyében havazás, hófúvás és ónos eső is várható. A közlekedőknek viharos, nagy erejű széllökésekkel is számolniuk kell, akár 70-80 km/órás szél is lehetséges, mely a havazásban érintett területeken hófúvásokat is eredményezhet. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt felázott talaj nyomán fákat is kidönthet a viharos szél. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Teljes kapacitás

Teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a közlekedőknek elsősorban az ország északkeleti részein kell téliesebb időjárásra számítaniuk – közölte a társaság csütörtök reggel.  

Legmagasabb készültség

A közleményben azt írták, sarkvidéki levegő tör be Magyarországra, ennek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. A közútkezelő ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával dolgozik országszerte. Kiemelték, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, 3300 munkatárssal, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, napi 24 órában a szükséges beavatkozásokat

Baleset az M0-án

Az M0-ás autóút déli szektorán, az M1-es autópálya felé vezető oldalon a 29-es km-nél egy kamion keresztbe fordult az úton. A forgalom csak a belső sávon halad.

Baleset az M4-esen is

Az M4-es autóúton, a Budapest felé vezető oldalon Monor térségében a 39-es km-nél egy személyautó lehajtott a pályáról. A forgalom a belső sávon halad.

Probléma a vasúton

Az S76-os vonatok időjárási ok miatt rövidebb viszonylaton, csak Angyalföld és Piliscsaba között közlekednek – írja a MÁV.

Kemény mínuszok

Zord hideg lesz a hét hátralevő részében. Lesznek olyan reggelek, amikor akár -20 fok is lehet. Az időjárás csütörtökön délután fog nagyot változni: viharos szél, havazás, hófúvás kíséri a szibérirai levegő betörését – írja előrejelzésében a Köpönyeg.hu.

Egész nap havazhat

Csütörtökreggel még többfelé lesz csapadék: az esőt egyre nagyobb területen havazás váltja fel, majd délelőtt nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A keleti tájakon, különösen az Eger-Szeged vonalon egész nap hullhat a hó.

Széllökések

Az északnyugati szél sokfelé fokozódik viharossá, a Bakony és a Balaton térségében erősen viharos (90-100 km/h) lökések is lehetnek, néhol hófúvás akadályozhatja a közlekedést. A hőmérséklet semmit sem emelkedik, csak csökken: délután már országos fagy várható – írja az Origo.

Hózáporok pénteken

Pénteken a többórás napsütés mellett futó hózáporok fordulhatnak elő. Reggel mínusz 20, délután mínusz 1 fok várható. Erős marad az északi szél, mely tovább rontja a hőérzetet.

Szombaton süt a nap, de hideg lesz

Szombaton sok napsütésre van kilátás, csak kevés helyen fordul elő hózápor. Sokfelé marad élénk, nyugaton erős az északi légmozgás. Egész napos fagy lesz -9, -1 fok közötti értékekkel.

Vasárnap is nagyon hideg lesz

Vasárnap északkelet felől erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan lehetnek hózáporok. Lokálisan lepel, vagyis 5cm-es hóréteg képződhet. Hideg téli nap lesz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció, BPK-montázs