Az egyik 7. kerületi társasház lakói életét pokollá teszi az egyik büdös, szemétben, ürülékben élő szomszéd. Nincs nála víz, villany, este szemetet gyűjt a kukákból azzal hordja tele a házat. A lakók tennének valamit, de a hatóságok és az önkormányzat lepattintják őket. Biatorbágyon nemrég ilyen esetben kényszertakarítást rendelt el az önkormányzat.

Gyűjti a szart

Az egyedül élő asszony a lakók elmondása szerint gyűjti a szart és az utcai kukákból éjjel behordott szemetet, ami miatt bűz, bogarak és rágcsálók lepik el az emeletet, víz és áram nincs a lakásban, így gyertyával világít, ami a sok, gyúlékony szemét miatt veszélyes is lehet. Csukott ablakok és leeresztett redőny mögött él, senkit sem enged be.

Lepattintják őket

Az egyik lakó a 444.hu-nak elmondta, hogy a hivatalok a bejelentésekre érdemben nem reagálnak: ha ki is jön az ÁNTSZ/NNK, elmegy, ha kijönnek a rendőrök, nem mennek be, csak bekopognak, és ha a lakó nem engedi be őket, elmennek.

Elvesznek a bürokrácia útvesztőiben

A férfi az elmúlt években többször megpróbálta elintézni az ügyet, rengeteg helyre fordult panasszal, de a bürokratikus akadályokon és a hivatalos személyeken és képviselőkön nem tudta átverekedni magát.

20 éve nem fizet közös költséget

A problémás lakó 20 éve nem fizet közös költséget, tavalyelőtt sikerült elérni, hogy a lakását elárverezzék, hiszen a hivatalos értesítések szerint 17 millió forinttal tartozott a háznak. Az ingatlannak új tulajdonosa lett, aki nem tudja kitetetni a lakót.

A polgármestert is keresték

A lakók már a kerület polgármesterét Niedermüller Pétert is keresték, de nem sok minden történt. A hivatal tovább levelezgetett és elindították a szutykos asszony gondnokság alá helyezési eljárását, ami még hónapokig tarthat.

Tájékozódik az önkormányzat

Az önkormányzat azt írta a portál megkeresésére, hogy az önkormányzat igyekszik tájékozódni arról, hogy milyen akadálya van annak, hogy az ideiglenes gondnok hozzájárulásával az illetékes hatóságok immár jogszerűen bejussanak a lakásba, és azt megtisztítsák” – írták, majd a polgármester sajtófőnöke, Borka-Szász Tamás így folytatta:

Impotens hatóságok

„Az évek óta húzódó ügy többszörösen megmutatta a jelenlegi jogszabály környezet alkalmatlanságát, az érintett állami hatóságok impotens és nemtörődöm hozzáállást, egymásra mutogatását és aktatologatását. A rendszer és a jelenlegi szabályozás lényegében képtelen kezelni a hasonló szituációkat, mikor valaki a lakásában vagy akár a házának udvarán olyan állapotokat hoz létre, hogy egészségügyi veszélyhelyzet alakul ki szemét, ürülék stb. felhalmozásával – miközben teljesen ellehetetleníti a komplett lakókörnyezete életkörülményeit.”

Biatorbágyon elrendelték a kényszertakarítást

A kényszertakarított ház udvara Biatorbágyon

Az év elején írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy kényszertakarítást rendeltek el egy háznál Biatorbágyon. Az ott élő férfi udvaráról három kukásautónyi szemetet vittek el. A szomszédok szerint nagy volt a bűz és sok a patkány a környéken. A kényszertakarítást a helyi polgármesteri hivatal, tűzvédelmi és közegészségi okokból elrendelte el.

Kiemelt kép: Utca a 7. kerületben – Fotó: BPK