Már péntek délelőtt is nagy volt a nyüzsgés a Hungaroring paddockjában, a Forma-1-es Magyar Nagydíjon – írta az MTI a magyoródi háromnapos versenyről. Arról azonban nem számolt be, hogy a négyszeres világbajnok beszólt Varga Judit miniszternek.

Szép és jó

A mogyoródi pálya három év kihagyás után látja vendégül újra teljes kapacitással a mezőnyt: két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatt teljesen zárt kapus volt, míg tavaly – ugyancsak a pandémia okán – csökkentett kapacitással működött a paddock, amely idén újra megtelt élettel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Akik itt vannak

A pilóták közül a ferraris Carlos Sainz Jr. és a McLarennel versenyző Daniel Ricciardo már korán, az első szabadedzés előtt közel három órával megérkezett a ringre, de például a red bullos Sergio Pérez csak kevesebb mint másfél órával a gyakorlás startja előtt “futott be”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Még egy kis életkép

A versenyzők – vérmérsékletüktől függően – állták a rajongók fénykép- és aláírásigényeit: Ricciardo és Sainz például szinte mindenkinél lelassított egy fotóra, ezzel szemben George Russell-lel (Mercedes) szinte lehetetlen volt közös képet készíteni. A paddockban páran meg is jegyezték, a 24 éves brit pilóta az elmúlt években, amikor még a Williams alkalmazottja volt, készségesebb volt a rajongókkal.

Vettel színre lép

A legnagyobb médiaérdeklődésben az élversenyzők – a Red Bull, a Ferrari és a Mercedes pilótái – mellett Sebastian Vettelnek (Aston Martin) volt része: a négyszeres világbajnok német versenyző csütörtökön jelentette be, hogy a szezon végén befejezi pályafutását.

A politikai szócsata tavaly kezdődött

A négyszeres világbajnok Forma-1-es pilóta, Sebastian Vettel a 2021-es Magyar Nagydíj előtti sajtótájékoztatón kritizálta a magyar kormányt, amiért olyan törtvényt fogadtak el az Európai Unión belül, amely a kritikusai szerint, így Vettel szerint is hátrányosan megkülönbözteti az LMBTQ közösséget. Akkor Lewis Hamilton is megszólalt a meleg mellett.

Válasz

Erre ragált akkor Varga Judit, igazságügyi miniszter, aki Facebookon azt írta, sajnálattal látta, hogy Lewis Hamilton is csatlakozott a gyermekvédelmi törvényünket támadó nemzetközi fake news-gyártók táborához, majd hozzátette „A cipész maradjon a kaptafánál, a Forma 1-es pilóta pedig az autóversenyzésnél.”

Felmelegített ügy

motorsport.com most megkérdezte Vettelt, mit gondol Varga tavalyi megjegyzéséről. „Nyilvánvalóan ezt egy olyan ember mondja, aki parancsolgat másoknak és megmondja, hogy mit csináljanak az emberek. Ezért nem meglepő, hogy az ő szemében nem emberek vagyunk, hanem csak autóversenyzők. Szóval ő azt gondolja, hogy csak versenyeznünk kellene, ahogy a rendőröktől is valószínűleg azt várja, hogy azokat tartóztassák le, akik szerinte letartóztatást érdemelnek.” – fogalmazott 2022-ben a világbajnok német versenyző.

Vissza a protokollhoz

A paddockban többek között feltűnt Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és a háromszoros világbajnok skót Sir Jackie Stewart is. A Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzése 14 órakor kezdődik.

Címlapfotó MTI/Kovács Tamás.