Fájó döntést hoztak Szentendrén az energiaválság miatt. A helyi önkormányzat úgy határozott, hogy november 1-től a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítóhelye bezár – jelentették be szombat este. A város további takarékossági intézkedéseket is bevezet az előttünk álló időszakban.

Elmarad az őszi fesztivál

Az intézmény tájékoztatása szerint a Múzeumok Őszi Fesztiválja eseményei és a korábban meghirdetett novemberi elseje utáni programok egyaránt elmaradnak. A 2022. november 26-ra tervezett Párhuzamos narratívák című gyűjteményes kiállítás nyitása pedig 2023 tavaszán várható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Összehúzódik a könyvtár

A szentendrei Rezsinövelés miatti Operatív Törzs (ROT) néhány napja jóváhagyta a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár intézkedési tervét, és felkérte a könyvtár vezetőjét annak végrehajtására. Az intézkedési terv értelmében a könyvtár alapszolgáltatása tovább működik, vagyis a továbbiakban is várják az olvasni vágyókat. Ugyanakkor harmadára „összehúzódik” a szervezet, hogy ezzel is csökkentse energiafogyasztását. A magas földgázár miatt a gázkazánt nem használják, az intézmény fűtését a hűtő-fűtő klímaberendezés segítségével biztosítják.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem korlátozzák a közvilágítást

Arról is döntés született, hogy a közvilágítást nem korlátozzák a városban. A díszkivilágítást azonban utolérte a válsághelyzet: karácsonyi ünnepi fény az idén kizárólag a Fő téren és közvetlen környékén, valamint a Dumtsa Jenő utcában lesz, a város többi területén nem. A karácsonyi vásárt idén is megrendezik és a város karácsonyfáját is felállítják.

Havi leolvasás mindenhol

A Rezsinövelés miatti Operatív Törzs kötelező feladatként írta elő az intézmények, illetve a gazdasági társaságok vezetői számára, hogy havonta olvassák le az energia mérőórákat, az adatokat pedig juttassák el a szolgáltatóknak is.

Péntekenként zárva lesz a hivatal

Október közepétől péntekenként zárva tart majd a szentendrei Polgármesteri Hivatal. Az önkormányzat ezzel is csökkenteni kívánja az energiaköltségeit. A munkatársak a hét utolsó munkanapján otthon végzik a munkát.

Adatbekérők a kormánytól

Fülöp Zsolt polgármester a közelmúltban arról is nyilatkozott, hogy kormánytól két adatbekérő is érkezett az önkormányzathoz. A Pénzügyminisztérium arról érdeklődött, hogy mennyi volt a kötelező és az önként vállalt feladatokat végrehajtó önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok energiafogyasztása tavaly, illetve várhatóan mennyi lesz idén, valamint a következő évben.

Cselekvési tervet várnak

Ezen felül cselekvési tervet várnak arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat miként igyekszik csökkenteni az energiafogyasztást, illetve hogy mely vagyonelemeket szándékoznak értékesíteni a költségek csökkentése, valamint a bevételek növelése érdekében.

Spórolnak az uszodában is

A honvédelmi tárca hasonló, az uszoda energiafelhasználásával kapcsolatos adatfelmérésbe kezdett, és későbbi tárgyalásokat ígért az önkormányzatnak. A polgármester gyors válaszában azonnali tárgyalást kért az ügy fontosság miatt. Válaszlevelében a minisztérium a V8 uszoda munkaügyi, pénzügyi adatai, illetve az intézmény tavalyi, a várható idei és jövő évi energiafelhasználása iránt érdeklődött, továbbá, hogy milyen intézkedéseket tesz az önkormányzat a fogyasztás csökkentése érdekében. A V8 uszoda egyébként már eddig is 20 százalékkal csökkentette energiafelhasználását. A legfrissebb hírek szerint a közösségi összefogásnak köszönhetően december 18-ig biztosan nyitva marad az uszoda.

Kötelező a csökkentés

A kormány az önkormányzatok számára is kötelezően előírta a földgázfogyasztás 25 százalékos csökkentését. Vannak azonban olyan intézmények – például gyerek- és szociális intézmények – ahol elképzelhetetlen, hogy mindössze 18 fokos legyen a hőmérséklet. További problémát jelent, hogy a városi fűtőmű 1500 lakás számára szolgáltatja a meleget, márpedig a lakásokat sem hagyhatják fűtés nélkül.  Egyértelműnek tűnik, hogy kormányzati segítség nélkül szinte lehetetlen lesz túlélni a magyar önkormányzatoknak, így Szentendrének is – fogalmazott a polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a szentendrei V8 uszoda is csökkenti az energiafelhasználását. Fotó: v-8.hu