Szerdától csökken az üzemanyagok nagykereskedelmi ára a Holtankoljak.hu szerint. Az átlagos kiskerárak folyamatosan változnak a kutaknál azóta, hogy a kormány kivezette az ársapkát, így ezek előrejelzése is nehézkes. A szakportál nem is adott meg pontos összeget.

A benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz

A Napi.hu azt írja, hogy a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 20 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 15 forinttal kell majd kevesebbet fizetni átlagosan. A Brent olaj ára folyamatosan csökkent az elmúlt napokban, hétfő délelőtt már csak 75,5 dollárt kellett érte fizetni hordónként.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon nem mindegy, hogy melyik kúton tankolunk

Nagy mértékű az ingadozás abban a tekintetben, hogy az árstop feloldása után az egyes kutakon mennyiért adják az üzemanyagot. A literenkénti különbség akár a 200 forintot is elérheti.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Késő esti bejelentés

A BudaPestkörnyéke.hu tudósított arról, hogy december 6-án késő este rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol első embere, hogy azonnali hatállyal, egész pontosan 23 órától eltörlik az üzemanyag-ársapkát. 

Gondban a Mol

A Mol még az árstop feloldása előtt közölte egy levélben, hogy jövő hét hétfőig nem tudja kiszolgálni a partnereit. „A magyarországi ellátási helyzet kritikus: az importhiány és a pánikvásárlás nagyon komoly fuvarszervezési és ütemezési kihívást jelent számunkra” – áll a Mol keddi levélben, melyet üzleti partnereinek küldött.

A szakadék szélén

Ahogy fogyott az üzemanyag a kutakon, úgy zártak be sorra a töltőállomások, a kezelhetetlen helyzet pedig odáig vezetett, hogy a kénytelen volt közbelépni a kormány. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke a kedd esti döntést úgy foglalta össze, „jelenleg az biztosan látszik, hogy a kormány most a szakadék széléről az utolsó pillanatban rántotta el kormányt”.

„Nem árverseny van, hanem ellátási”

Jelenleg nem árverseny van Magyarországon, hanem ellátási. Árversenyről akkor tudunk beszélni, ha a vásárlók a bizalmukat is visszanyerik. Az importot pedig a piaci helyzet határozza meg, és jelenleg Európában nincs üzemanyagbőség. Akik korábban ideexportáltak, az elmúlt 13 hónapban megtalálták a piacukat máshol, őket úgy tudjuk visszaszerezni, hogy – a piaci törvények szerint – magasabb árat kell ajánlanunk, mint amit máshol megkapnának – fogalmazott korábban Egri Gábor.

Lélegzethez jutnak a kis kutak

A kis benzinkutak mostantól meg tudják már keresni a külföldi importőröket, hiszen megéri kedd 23 órától Magyarországra importálni, „ezek korábban már biztosították a kis kutak ellátását”. Az FBSZ elnöke szerint a statisztikák alapján Európában körülbelül 90 finomító van, és ezek teljesen fel vannak töltve nyersanyaggal, így teljes kapacitással tudják üzemeltetni a termelésüket. Az FBSZ elnöke szerint január-február környékén alakul ki az egészséges egyensúly.

Mennyi az annyi most?

A holtankoljak.hu szerint van, ahol 555 forint a benzin literje, de olyan kutat is találhatunk Magyarországon, ahol 710 forintot kérnek el literjéért. A gázolaj esetében is különbség van a kutak között, van ahol 640 forint literje, de olyan is van, ahol 818 forint.

A hatósági ár története

A hatósági ár szabályozása azóta többször változott, a kormány 2022. február 28-tól, vagyis az orosz invázió kezdete után négy nappal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árára is kiterjesztette az árkorlátozást, miután a hónap közepén további három hónapra meghosszabbította a 480 forintos árlimitet – foglalta össze a helyzetet a Telex. Június 24-től 50 literben korlátozták a hatósági áras benzin és gázolaj eladását a Mol és az OMV kútjain, július 30-án tovább szigorították a hatósági áras üzemanyagok forgalmazását. Azóta csak a Magyarországon, magánszemélyek által üzemben tartott járművek, illetve a taxisok vásárolhatnak a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – forrás: MTI/Koszticsák Szilárd