Budapest környékének egyik legnépszerűbb kirándulóhelye Kisoroszinál a Szigetcsúcs. Fantasztikus vízivilág, csodálatos táj és panoráma várja az ide érkezőket. Az elmúlt években annyira felkapott lett, hogy egy nyári hétvégén akár ezer ember is strandolhat, táborozhat a területen. A helyi önkormányzat fejleszteni szeretné a Szigetcsúcsot, sokan azonban mutyit emlegetnek és  megakadályoznák a jelenlegi tervek megvalósítását.

Népszerű hely

A Szentendrei-sziget északi csücske a Szigetcsúcs, majdnem Visegrád magasságában található a folyón. Évtizedek óta kedvelt üdülőhely, az elmúlt években azonban különösen felkapott lett. A Facebook és Instagram világában sokan posztolnak innét és a jó képek még több látogatót csalnak ide. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tiszta tengerpart

Szigetcsúcs – MTI/Mohai Balázs

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Nomád körülmények

A Szigetcsúcs Kisoroszihoz tartozik, autóval csak poros, sáros földesúton lehet megközelíteni. Sem vízvezeték, sem villanyhálózat nincs kiépítve, pottyantós vécébe lehet járni, ami ezer ember estében nem túl praktikus megoldás, ezért sokan a bokrokban végzik el a dolgukat. A Szigetcsúcs mégis népszerű, generációk töltötték itt a nyarukat, hiszen lehet sátorozni, kempingezni, bográcsozni közvetlenül a Duna-parton.

Romantikus tábortűz a parton

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu (2020)

Vadregényes

Alacsony vízállásnál igazi homokos-kavicsos tengerpart-szerű beach alakul itt ki, magasabb vízállásnál pedig a fák közt úszkálnak a bátrabbak. Kell is hozzá kurázsi, mert a folyó sodrása erős. Segítségre nem nagyon lehet számítani, hiszen nincs hivatásos úszómester.

Szigetcsúcs magas vízállásnál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu (2020)

Fejlesztene az önkormányzat

Az önkormányzat modernizálni akarja a területet. A covid előtt a polgármester, Molnár Csaba azt nyilatkozta, hogy szilárd burkolattal látják el a táborozóhely bejáratáig vezető utat. A Szigetcsúcson ivóvízhálózat, szennyvízcsatorna, elektromos hálózat, valamint közvilágítás kerül kialakításra. Legális szabad strand, mobil vizesblokkok, úszómesteri tartózkodó, öltöző egységek készülnek. „Padokat, strand- és utcabútorokat, szelektív szeméttárolókat helyezünk ki, a vendéglátó-ipari egységek fejlesztése is megtörténik. Kerékpártárolót építünk, kerékpárok, kenuk, kajakok és mentőcsónak beszerzésére is meg fog történni” – mondta a polgármester. A fejlesztésekre 300 millió forint állami támogatást kapott a település.

Hideg, de jó a víz

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu (2020)

Gyanakvóak

Kisorosziban és a környékén sokan gyanakvóak a fejlesztéssel kapcsolatban. Attól tartanak, hogy így akarják valakik lépésről-lépésre lenyúlni az egyedülálló területet. A Kisoroszi Szigetvédők csoportja petíciót is megfogalmazott. Ezt írják: „Követeljük, hogy az illetékes felügyeleti hatóság lépjen fel a tervezett természetkárosító nagyberuházás ellen a természetvédelmi törvények maradéktalan betartatásával. Követeljük, hogy a vízitúrázók békés, csendes, különleges nomád tábora ne alakuljon át természetpusztító turisztikai nagyüzemmé.”

Beszállt a momentumos jelölt

A fejlesztések elleni harcba beszállt a Momentum helyi országgyűlési képviselő-jelöltje, Buzinkay György is. Így fogalmazott a közösségi oldalán: „Nem hagyhatjuk, hogy természeti örökségünk önkényes beruházói érdekek kezébe kerüljön, hogy bárki is háborgassa ezt a zöld és természetközeli területet, melyben élünk! Ha te is egyetértesz azzal, hogy a kisoroszi Natura 2000 jelzésű területet nem szabad háborgatni, az ottani természetet semmilyen módon nem lehet károsítani és önkényes érdekeknek kiszolgáltatni, írd alá az alábbi petíciót! – írja a momentumos politikus.

Lakókocsik a Szigetcsúcsnál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu (2020)

Ki így, ki úgy gondolja

A Szigetcsúcs fejlesztésének kérdése roppant népszerű a Dunakanyarban. Az egyik szentendrei csoportban is vitatkoznak róla, egy hozzászóló arról írt, hogy Momentum a választási kampány miatt állhatott bele a témába, és arról is írt, hogy évtizedek óta vannak lakókocsis turisták a Szigetcsúcson, miért baj az, ha szabályozott körülmények között kell majd táborozniuk?

Politikai kérdés

A Szigetcsúcs fejlesztése egyre inkább politikai kérdéssé alakul át. Az ellenzői azt sejtetik, hogy valamilyen mutyi van, vagy lehet a háttérben, ezért mindenképpen el kell gáncsolni a fejlesztést és egyelőre minden maradjon úgy ahogy van. Mások ezzel szemben azt mondják, hogy legyen aszfaltos út és úszómester ott, ahol egyes napokon ezer ember is megfordul, építsenek kulturált mosdót és legyen komfortosabb, korszerűbb a Szigetcsúcs.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Belobban a téma

A téma várhatóan a kampányban belobban, hiszen egészen jó idő esetén még októberben is nyugodtan lehet itt táborozni, bográcsozni. Ha kíváncsi vagy milyen vízállás esetén bukkan elő a fantasztikus homokpart a Szigetcsúcsnál, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: Szigetcsúcs 2020. szeptember végén – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu