Bezáratott egy pesterzsébeti CBA-t a rendőrség három napra, miután sem a biztonsági őr, sem a hús- és a zöldségpultnál dolgozók nem viselték rendesen az arcmaszkot. A szóvivő további ellenőrzéseket ígér.

3 napig zárva lesz

Szabálytalanul viselte a maszkot egy budapesti, 20. kerületi élelmiszerbolt öt alkalmazottja, ezért a rendőrség 3 napra bezáratta az üzletet – erősítette meg Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A biztonsági őr is csak az állára húzta fel a maszkot

Az MTI úgy tudja, hogy egy CBA-üzletet zárattak be. A rendőrök kedd délután ellenőrizték a 20. kerületi élelmiszerüzletet, ahol már a maszkviselés betartásának szabályainak ellenőrzésére hivatott biztonsági őr is az állára húzva viselte a maszkot – számolt be a szóvivő az esetről.

A húspultnál sem volt rendben a maszk

Hozzátette: a húspultnál két férfi alkalmazott, valamint a zöldségpultnál két női alkalmazott szintén szabálytalanul hordta a maszkot.

Szigorú szankció

Az intézkedő rendőrök azért, mert egyidejűleg több munkaállomáson sem tartották be a szabályokat az alkalmazottak, úgy értékelték, hogy ez felveti az üzemeltető felelősségét is, ezért a legszigorúbb szankciót alkalmazták és 3 napra bezáratták a boltot – mondta.

25 ezres bírság

Gál Kristóf beszámolt arról is, hogy a boltbezárás mellett mind az öt alkalmazottat fejenként 25 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtották.

Fokozott ellenőrzés

Gál Kristóf emlékeztetett, hogy hétfőtől lépett hatályba a maszkhasználat szigorítására vonatkozó jogszabály, amellyel összhangban a rendőrség is fokozta az ellenőrzései számát. Többször ellenőrzik a szabályok betartását és súlyosabb szankciókat szabnak ki a szabályszegőkre – mondta.

Szinte bármit bezárathatnak

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabály kereskedelmi hatósági jogkörrel is felruházta a rendőrséget, amelynek értelmében akár be is zárathat a rendőrség olyan üzleteket, szórakozóhelyeket, vendéglátóhelyeket ahol nem tartják be a védelmi intézkedéseket.

Folytatják az ellenőrzést

Előrevetítette: a rendőrség a jövőben is hasonló ellenőrzéseket hajt végre azokon a helyszíneken, ahol a maszkviselés kötelező, és hasonló szabálytalanság esetén hasonló bírságokra számíthatnak a szabályszegők.

Rendkívüli jogrend

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon újra bevezették a rendkívüli jogrendet Magyarországon. A rendelkezés már érvényben van. Ennek értelmében a polgármesterek ismét a képviselő-testületek nélkül, egyedül hozhatnak döntéseket.

Kiemelt kép: CBA-üzlet – Fotó: MTI/Balogh Zoltán