Szabálytalanul viselte a maszkot egy budapesti, 20. kerületi élelmiszerbolt öt alkalmazottja, ezért a rendőrség 3 napra bezáratta az üzletet – erősítette meg az MTI információját az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd este.

Maszkhasználat szigorítása

Gál Kristóf emlékeztetett: hétfőtől lépett hatályba a maszkhasználat szigorítására vonatkozó jogszabály, amellyel összhangban a rendőrség is fokozta az ellenőrzései számát. Többször ellenőrzik a szabályok betartását és súlyosabb szankciókat szabnak ki a szabályszegőkre – mondta. Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabály kereskedelmi hatósági jogkörrel is felruházta a rendőrséget, amelynek értelmében akár be is zárathat a rendőrség olyan üzleteket, szórakozóhelyeket, vendéglátóhelyeket ahol nem tartják be a védelmi intézkedéseket.

Rendőri ellenőrzés

A rendőrök kedd délután ellenőrizték a 20. kerületi élelmiszerüzletet, ahol már a maszkviselés betartásának szabályainak ellenőrzésére hivatott biztonsági őr is az állára húzva viselte a maszkot – számolt be a szóvivő az esetről. Hozzátette: a húspultnál két férfi alkalmazott, valamint a zöldségpultnál két női alkalmazott szintén szabálytalanul hordta a maszkot. Az intézkedő rendőrök azért, mert egyidejűleg több munkaállomáson sem tartották be a szabályokat az alkalmazottak, úgy értékelték, hogy ez felveti az üzemeltető felelősségét is, ezért a legszigorúbb szankciót alkalmazták és 3 napra bezáratták a boltot – mondta.

Helyszíni bírság

Gál Kristóf beszámolt arról is, hogy a boltbezárás mellett mind az öt alkalmazottat fejenként 25 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtották. Az MTI úgy tudja, hogy egy CBA-üzletet zárattak be. Előrevetítette: a rendőrség a jövőben is hasonló ellenőrzéseket hajt végre azokon a helyszíneken, ahol a maszkviselés kötelező, és hasonló szabálytalanság esetén hasonló bírságokra számíthatnak a szabályszegők.

Rendkívüli bejelentések

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben közösségi oldalára feltöltött videójában jelentette be: újra visszatér a rendkívüli jogrend. Újra ingyenes lesz a parkolás, éjfélre mindenkinek haza kell érnie és minden szórakozóhelyet bezárnak – jelentette be Orbán Viktor kedd este. Azt is mondta, hogy a tapasztalatok szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha most is így lesz, akkor december közepére a magyar kórházak elérik a teljesítőképességük határát. A videót a cikkünk alján lehet elindítani.

Rendkívüli jogrend

Újra bevezetik a rendkívüli jogrendet Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor kedd este Facebook oldalán. A rendelkezés szerda 0 órától lép érvénybe. Ennek értelmében a polgármesterek ismét a képviselő-testületek nélkül, egyedül hozhatnak döntéseket.

Éjszakai kijárási korlátozás

Minden szórakozóhelyet bezárnak. Éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozást vezetnek be, amely azt jelenti, hogy éjfélre mindenkinek haza kell érnie. Orbán Viktor rendkívüli bejelentésében elmondta: az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

Sportrendezvények, színházak

Sportrendezvényeken, színházakban, mozikban csak minden 3. széken lehet ülni. A maszk használata pedig kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőriznek, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat azonnal bezárják.

Ingyenes parkolás, járatsűrítés

A kormány újra ingyenessé teszi a pakolást. A reggeli és a déli tömegközlekedési járatok sűrítését rendeli el.

Látótávolságon belül a vakcina

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Oroszországgal, Kínával és Izraellel tárgyalnak a koronavírus elleni vakcina miatt, mint fogalmazott: látótávolságban van a védőoltás, de addig ki kell húzni valahogy.

Tombol a járvány Magyarországon

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt közel 4 ezer új fertőzöttet azonosítottak. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen, 84 fertőzött halt meg.

Kiemelt kép: Illusztráció