Egy évvel ezelőtt volt a Hableány hajó tragédiája, a sétahajón 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet, hét turistát sikerült kimenteni. Szijjártó Péter, Karácsony Gergely és Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete együtt emlékezett a tragédia helyszínén.

Emlékművet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajó áldozatainak – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen. Szijjártó Péter közölte: megbíztak egy magyar-koreai alkotópárost, hogy készítse el az emlékmű tervét, arra az áldozatok családtagjainak kell igent mondaniuk.

“Ha ez megtörténik, készen állunk arra, hogy közösen elkészíttessük az emlékművet, hogy minél hamarabb itt állhasson, a Margit híd pesti hídfőjénél” – tette hozzá.

A szobrot a minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a belvárosi önkormányzat és a koreai nagykövetség közösen állítja. “A nyilvánvaló emberi figyelmetlenség és a vétség mellett felül kell vizsgálni a hajós forgalomra vonatkozó szabályokat is”- jelentette ki a főpolgármester.  Karácsony Gergely közölte, hogy a főváros meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta: a nagykövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy valamennyi vigaszt nyújtson az áldozatok családjának, és azért, hogy a megfelelő felelősségre vonás és kárpótlás minél előbb megtörténjen.

Az ukrán kapitány ellen tavaly novemberben emelt vádat az ügyészség a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. Ahogy tegnap a BudaPestkönyéke.hu írt róla, a kapitány tárgyalását őszre halasztották.

A Hableány-tragédiával kapcsolatos cikkeink IDE KATTINTVA érhetőek el.

Kiemelt kép: Megemlékezés – Forrás: MTI