Képtelen otthon ülni, ezér nyugdíjas barátnőivel rendszeresen elmászkál, vásárolgat Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosának 79 esztendős édesanyja.

Híressé váló fiáról kérdezik

Az idős asszony korát meghazudtoló fittséggel siet a busz után, és csak a járvány miatt viselt maszktól nem látni, hogy fülig ér a szája, ha híressé váló fiáról kérdezik.

Szlávik mindig kéri édesanyját: ne mászkáljon annyit

– Sajnos, nincs sok szabadideje, amióta ott van minden újságban, tévében. Hétvégente eljön a levelekért, amiket hozzám hoz a postás. A fiam mindig kéri, ne mászkáljak annyit. De azt is tudja, hogy mindig felveszem a maszkot, mert ez a vírus veszélyes lehet. Én ugyan nem félek már semmitől, de ha egyszer ő félt engem, miattam ne aggódjon – mondta vidáman Ani néni a Blikknek.

Maradjanak otthon

Tavasszal épp ezért az operatív törzs napjában számtalanszor arra kérte az idősebbeket, hogy maradjanak otthon. Akkor még alig lehetett valami biztosat tudni a vírus terjedéséről és a védekezésről.

Rengeteget mászkál

– Rengeteget mászkál az anyukám – ismerte el a Blikk kérdésere Szlávik János, majd nyomban hozzátette: folyamatosan hordja – és jól hordja – a maszkot.

Ezek is érdekelhetnek:

Jól hordja a maszkot

– Erre szinte mindennap kérem, és arra is, hogy fertőtlenítsen sokat. Maszkviseléssel és távolságtartással nagyon kicsi a fertőzésveszély.

Nagy a fertőzésveszély a nagyobb eseményeken

A tapasztalatok szerint ugyanis az emberek többnyire rendezvényeken, családi ebédeken, vacsorákon, bulikban, esküvőkön fertőződnek meg.

Ahol nincsen maszk

– Ezekben az a közös, hogy a résztvevők nem viselnek maszkot, hiszen vacsorázás vagy táncolás közben nem is lehet. Éppen ezért mindenkit arra kérünk a kollégáimmal, hogy halasszák el ezeket az összejöveteleket, tartsák meg később, ha már meglesz a védőoltás – hívta fel a figyelmet az infektológus.

Ne kockáztassanak

Azok az idősek pedig, akik egészségi állapotuk miatt nehezen kapnak levegőt a maszkban, maradjanak otthon, ne kockáztassanak, intézzék a hozzátartozóik vagy a szomszédok a bevásárlásukat, és a helyi önkormányzattól is kérhetnek segítséget.

Kiemelt kép: Szlávik János