Szétválasztják a magán és az állami praxisokat az orvosoknál, valamint börtön jár a hálapénzért – többek közt ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet hétfőn nyújtott be az Országgyűlés elé Gulyás Gergely és Kásler Miklós.

Szombaton fogadta a MOK vezetőségét Orbán Viktor

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szombaton egyeztetettek Orbán Viktorral, arról, hogy hogyan és milyen mértékben emelkedjen az orvosok bére.

EZ IS ÉRDEKELHET! A 105-ös busz tetején utazott egy fiatal, a megálló tetejéről ugrott a járműre

Nyilvános lett az új bértábla

A MOK honlapjára a miniszterelnöki találkozó után kikerült a kormányfő által is elfogadott új bértábla. A béremelés 2021-ben januárjában kezdődik, 3 év múlva az alábbi bértábla szerint keresnek majd az orvosok.

  • 0-2 év (rezidens) – 687 837 Ft
  • 3-5 év (rezidens) – 875 906 Ft
  • 6-10 év – 1 231 212 Ft
  • 11-15 év – 1 399 247 Ft
  • 16-20 év – 1 491 679 Ft
  • 21-25 év – 1 655 653 Ft
  • 26-30 év – 1 794 715 Ft
  • 31-35 év – 1 868 567 Ft
  • 36-40 év – 2 025 667 Ft
  • 41 év felett – 2 380 057 Ft

Hétfőn be is nyújtották a törvényjavaslatot

A MOK javaslatait a kormány elfogadta, ezért Gulyás Gergely és Kásler Miklós hétfőn már be is nyújtotta az Országgyűléshez az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslatot, amely az orvosi bérekről és más, fontos dolgokról rendelkezik.

Büntetik a hálapénzt

A törvényjavaslat alapján büntethető lesz a hálapénzes tranzakció minden résztvevője. Ez azt jelenti, hogy az orvos és beteg is börtönbüntetéssel sújtható, amennyiben borítékban ad vagy kap pénzt egy-egy kezelés miatt. Emiatt a  Büntető Törvénykönyvet is módosítják, egy év börtön járhat a hálapénzért.

Szétválasztják a magán és az állami praxist

A jelentős béremelést kapó orvosokat a jövőben másik intézménybe helyezhetik át és magánpraxisra sem lesz lehetőségük az állami mellett.

Befellegzett az orvosbáróknak

A törvényjavaslat tiltja a másodállású magánpraxist, illetve az állami infrastruktúra magáncélú használatát is.

A BudaPestkörnyeke.hu korábban már írt arról, hogy a MOK-nak elege lett az orvosbárókból és változtatást szorgalmaz. Kásler Miklós azonban hallani sem akart arról, hogy „belenyúljon” a rendszerbe. Hogy kik is azok az orvosbárók, arról ide kattintva tudsz olvasni.

Az állami rendszerben áthelyezhető lesz az az orvos

A törvényjavaslat rendelkezik továbbá arról is, hogy a fenntartó döntése alapján az egészségügyi dolgozót kirendelhetik egy másik intézménybe is munkavégzés céljából, erről azonban előtte ki kell kéri az érintett egészségügyi szolgáltató vezetőjének véleményét is.

NE HAGYD KI! Sokat kell tejelni az orvosoknak Budapesten, duplájára nőtt a hálapénz összege

A kirendelés időtartama határozott időre szólhat csak, amely nem haladhatja meg az egy évet, ezt azonban egy alkalommal meg lehetne hosszabbítani még egy évvel. A törvényjavaslat szerint erről legalább tíz munkanappal előtte tájékoztatni kell majd az egészségügyi dolgozót. 

EZ IS ÉRDEKELHET! Pofátlan sebész: beszólt a betegeinek, ha kevés hálapénzt kapott, most mehet a börtönbe

Kiemelt kép: illusztráció