Sírva videózta a lángoló nagykátai iskolát az intézmény egykori tanítványa. Nikolett sokkot kapott, amikor meglátta, hogy az épület lángokban áll. A Zárda utcai intézmény használhatatlan lett, miután kedden délután kigyulladt a tetőszerkezete. Tanárok és diákok menekültek az égő épületből.

Kigyulladt az iskola

Ahogyan a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, kedd délután kigyulladt Nagykátán a helyi, ikonikus általános iskola a Zárda utcában. A helyszínre közel hetven hivatásos és önkéntes tűzoltó érkezett, nagy harcot vívtak a lángokkal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Diákok és tanárok menekültek

A mintegy 1000 négyzetméteres tetőszerkezet nagyjából 100-150 négyzetméteren égett: a tető egy része beomlott, a lángok pedig átterjedtek egy tanteremre is. A tűzben szerencsére senki nem sérült meg: az épületben 87-en tartózkodtak, de mindenkit sikerült kimenekíteni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A lángoló épület

Forrás: Facebook

Sírva videózott

Mikóné Semperger Nikolett is ebben az iskolába tanult, amikor meghallotta mi történt, teljesen összeomlott. A helyszínre sietett, és sírva vette videóra, ahogyan leég szeretett iskolája. 

Sokkot kapott

„Generációk jártak ide a családomból. Nagymamám, édesanyám és a keresztlányaim is. Én szó szerint sokkot kaptam. Könnyeimmel küzdöttem. Sírtam. Nagypapám testvére anno igazgatója volt ennek az iskolának, szegény már nem él, de nagyon fájna neki, ha ezt látná” – mondta a Borsnak Nikolett.  

Nemrég járt az iskolába

Mindezek mellett Nikolett édesanyjának 50. osztálytalálkozója is nemrég az iskolában zajlott, ahova ő is elkísérte. Az iskola, ahová nemrég még rendezvényekre járt, most a tűz martaléka lett.

Rokonai is oda jártak

„Keresztlányaim már felső tagozatosok, így ők a Vadász utcai részlegbe járnak, de fájdalommal érintette őket régi iskolájuk leégése. A kisebbik el szeretett volna menni meglátogatni régi iskoláját, tanárokat, de sajnos már nem teheti” – zárta gondolatait megtörten Nikolett. 

Jelentős anyagi kár

Az anyagi kár jelentős. Többek közt ezt részletezte Nagykáta városa a Facebookon megosztott közleményében, ahol arról is beszámoltak, hogy szerdán délelőtt egy egyeztetést folytatott az érintett intézmény, a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola több illetékes szervvel.

Így néz ki most a leégett épület

Forrás: Facebook/Nagykata

Anyagi segítség

Az épületben keletkezett anyagi kár mellett a gyermekek és tanáraik személyes használati tárgyai is megsemmisültek. Az EKIF főigazgatója és polgármester úr a Zárda utcai iskolába járó 356 gyermek részére személyenként 30.000-30.000 Ft, azaz összesen 60.000 Ft azonnali támogatásról döntött, amelyet Czerván György képviselő úr további támogatással egészített ki. A támogatással az iskolában maradt ruházat, tanszerek pótlásához kívánnak azonnali segítséget nyújtani. Az összeg átvételéről a szülők a 2022. november 25-én (péntek) 16.30 órakor a Művelődési Központban kezdődő szülői értekezleten kapnak részletes tájékoztatást” – írta közleményében az nagykátai önkormányzat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: a lángoló épület – Forrás: Facebook